22:55:21 22.05.2024
Stiri

CSS solicită GUVERNULUI stopeze temporar exportul de grâne, pentru a nu admite creșterea prețurilor la PÂINE. „Va fi făcută o ANCHETĂ privind decizia Agenției Rezerve Materiale de a vinde grâu din rezerva de stat”

Actualitate 30.03.2021 18:32 Vizualizări1505 Autor: Ziarul National
CSS solicită GUVERNULUI stopeze temporar exportul de grâne, pentru a nu admite creșterea prețurilor la PÂINE. „Va fi făcută o ANCHETĂ privind decizia Agenției Rezerve Materiale de a vinde grâu din rezerva de stat”


Consiliul Suprem de Securitate (CSS), întrunit astăzi în ședință, a solicitat Guvernului să stopeze temporar exportul de grâne din R. Moldova, deoarece există riscuri privind securitatea alimentară a R. Moldova, în contextul secetei din anul trecut. De asemenea, organele competente urmează să facă o anchetă în privința acțiunilor Agenției Rezerve Materiale, care a permis ca o parte din rezerva de grâne să fie vândută peste hotarele R. Moldova.

„Există riscuri privind securitatea alimentară, în contextul secetei de anul trecut. Suntem îngrijorați de majorarea prețurilor și ne îngrijorează situația cetățenilor cu venituri mici, care nu pot să-și permită să plătească mai mult pentru produse de primă necesitate, inclusiv pâine. Am văzut discuții în spațiul public despre o anumită tranzacție efectuată de Agenția Rezerve Materiale în aceste săptămâni. Din rezerva de stat au fost vândute grâne, iar aceste grâne ajung la export, chiar dacă noi am discutat ca acest proces de reîmprospătare să fie folosit pentru a crește oferta aici, pe piața internă și, respectiv, pentru a nu permite creșterea prețurilor”, a declarat președintele Maia Sandu, după ședința CSS.

Potrivit Maiei Sandu, unele instituții ale statului nu au ținut cont de recomandările făcute, ba dimpotrivă.

„Pentru că lucrurile nu s-au întâmplat așa cum am discutat, pentru că anumite instituții ale statului în aceste săptămâni nu s-au ținut de cuvânt și nu și-au îndeplinit obligațiile, CSS a recomandat Guvernului să introducă o interdicție temporară la exportul grânelor. Guvernul va lua astăzi o decizie în această privință.

Totodată, un grup de lucru va determina care pot fi intervențiile în rezerva de stat, ca să putem ajuta și companiile producătoare de pâine, ca să nu permitem creșterea prețurilor la pâine. Și crescătorii de animale au nevoie de furaje și nu le pot să și le asigure la prețuri normale. De asemenea, va fi făcută o anchetă a acestui proces prin care Agenția Rezerve Materiale a decis să vândă o parte din grâul care urmă să fie reînnoit. Se vede că acest lucru s-a făcut cu încălcarea legislație în vigoare și în detrimentul pieței interne”, a conchis șeful statului.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md