13:18:24 02.10.2023
Stiri

Ucraina NU cedează în fața autorităților separatiste de la Tiraspol. Mijloacele de transport cu numere TRANSNISTRENE, inclusiv cele de transportare a pasagerilor, întoarse din drum. La punctele de trecere au apărut și militari ÎNARMAȚI cu pistoale

Actualitate 01.09.2021 15:58 Vizualizări5238 Autor: Ziarul National
Ucraina NU cedează în fața autorităților separatiste de la Tiraspol. Mijloacele de transport cu numere TRANSNISTRENE, inclusiv cele de transportare a pasagerilor, întoarse din drum. La punctele de trecere au apărut și militari ÎNARMAȚI cu pistoale


Mijloacele de transport cu numere transnistrene, inclusiv cele de transportare a pasagerilor, nu mai au acces, începând de astăzi, 1 septembrie 2021, pe teritoriul Ucrainei. Cei care au încercat să traverseze astăzi frontiera moldo-ucraineană, dar nu aveau plăcuțe neutre sau moldovenești de înmatriculare, au fost nevoiți să facă o cale întoarsă.

Mai mult, ucrainenii au fortificat toate punctele de frontieră amplasate în raioanele de est ale R. Moldova. De exemplu, punctul de trecere Kuciurgan este păzit de militari ucraineni înarmați cu pistoale automat, potrivit unei înregistrări apărute pe rețelele de socializare.

Potrivit presei de la Tiraspol, toate rutele companiei „Autogările Transnistriei” spre Odesa au fost stopate de către grănicerii ucraineni. Astfel, pasagerii au fost nevoiți să coboare din mijloacele de transport și să treacă frontiera pe jos.

Citește și: DOC // Ucraina îi spune NU diplomației de la Chișinău: Mașinile cu numere transnistrene NU vor fi lăsate să traverseze frontiera moldo-ucraineană de la 1 septembrie, deși Chișinăul a solicitat o amânare de aproape patru luni

Nici persoanele fizice care au automobile cu plăcuțe transnistrene nu au putut ajunge astăzi în Ucraina.

Așa-zisul minister de externe de la Tiraspol consideră că decizia Ucrainei de a interzice accesul automobilelor cu numere transnistrene este „destructivă”.

„Se încalcă principiile de bază ale procesului de negocieri dintre Transnistria și R. Moldova, limitându-se drepturile persoanelor nevinovate, inclusiv a peste 80 de mii de cetățeni ucraineni care locuiesc aici. O astfel de măsură va implica costuri umanitare și socio-economice pentru rezidenții din Transnistria și va duce, inevitabil, la escaladarea tensiunilor în regiune. Inițiatorii unor astfel de procese trebuie să-și asume întreaga responsabilitate pentru consecințe care vor apărea”, se arată într-o declarație a pretinsei diplomații de la Tiraspol.

Amintim că R. Moldova a solicitat autorităților din Ucraina să amâne, până la 10 ianuarie 2022, obligația pentru șoferii din regiunea transnistreană de a avea numere de înmatriculare neutre pentru a putea traversa frontiera ucraineană. Ambasada R. Moldova a trimis o notă diplomatică în acest sens autorităților de la Kiev pe 25 august curent, fiind vorba despre o a treia amânare a acestei obligativități timp de trei ani.

Citește și: DOC // PRESIUNE de la Moscova? R. Moldova a cerut Ucrainei să amâne pentru a TREIA oară obligația impusă șoferilor din regiunea transnistreană de a avea numere neutre la trecerea frontierei

De partea cealaltă, autoritățile ucrainene au declinat această solicitare. Prin urmare, în Ucraina vor putea intra, începând cu 1 septembrie curent, doar automobilele din regiunea transnistriană cu numere neutre, însoțite de elipsa cu inscripția „MD” aplicată în spatele autovehiculului.

Serviciul de Stat al Poliției de Frontieră din Ucraina a anunțat că „partea moldovenească a fost informată despre aceste schimbări”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.10.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Druță, ideologul...

29.09.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mărul transnistrean ...

27.09.2023 08:52 Cazimir Țino Cazimir Țino // UNIREA – IDEAL NAȚIONAL

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să părăsească structurile Comunității Statelor Independente (CSI)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md