01:36:33 26.06.2024
Stiri

Ucraina, „decepţionată” de decizia Uniunii Europene de Radio şi Televiziune de a organiza „Eurovision”-ul în alt stat: Răspunsul EBU pentru Kiev

Actualitate 24.06.2022 13:30 Vizualizări2105 Autor: Ziarul National
Ucraina, „decepţionată” de decizia Uniunii Europene de Radio şi Televiziune de a organiza „Eurovision”-ul în alt stat: Răspunsul EBU pentru Kiev


Reprezentanţii Uniunii Europene de Radio şi Televiziune (EBU), instituţia care organizează concursul Eurovision, au anunţat joi că înţeleg „decepţia” Ucrainei, căreia i-au retras calitatea de gazdă a următoarei ediţii a acestei competiţii muzicale din cauza riscurilor de securitate cauzate de invazia rusă, dar îşi menţin decizia de a organiza evenimentul în altă ţară, informează AFP.

După anunţul făcut de EBU pe 17 iunie, Ucraina şi-a exprimat vehement nemulţumirea şi a cerut „negocieri suplimentare”.

Însă EBU a confirmat şi şi-a justificat această alegere printr-un comunicat publicat joi.

„EBU a luat acea decizie pentru că este obligată să se asigure că toate condiţiile sunt întrunite pentru a garanta securitatea persoanelor participante la acest eveniment major", au explicat reprezentanţii instituţiei în acest comunicat.

Organizarea concursului Eurovision în Ucraina „stârneşte îngrijorări legate de securitate, iar delegaţiile şi participanţii se arată la rândul lor reticenţi faţă de ideea de a se deplasa la faţa locului, din cauza continuării ostilităţilor", au continuat organizatorii.

Cu toate acestea, EBU „înţelege perfect decepţia cauzată de decizia de a nu organiza concursul Eurovision 2023 în Ucraina, care a câştigat totuşi ediţia din 2022", transmite Agerpres.

Potrivit EBU, cel puţin 10.000 de persoane (personal tehnic, echipe şi jurnalişti, mai ales) sunt în general acreditate la acest concurs, inclusiv pentru a lucra de la faţa locului. Lor li se adaugă aproximativ 30.000 de fani, veniţi din lumea întreagă.

„Siguranţa şi bunăstarea lor sunt priorităţile noastre absolute", a precizat EBU, care consideră „primordial" ca toate deciziile legate de o emisiune TV cu o astfel de anvergură „să fie luate de profesionişti din domeniul audiovizualului, independent de orice consideraţii politice".

Organizatorii reamintesc că regulamentul concursului stipulează că evenimentul poate fi mutat în caz de forţă majoră, inclusiv din cauza războaielor.

EBU nu s-a decis deocamdată în privinţa ţării care va organiza concursul de anul viitor, însă a dezvăluit pe 17 iunie că analizează posibilitatea ca acesta să aibă loc în Marea Britanie, ţara clasată pe locul al doilea la ediţia din 2022.

Referindu-se la posibilitatea de a organiza Eurovision 2023 într-o zonă apropiată dintr-o ţară limitrofă Ucrainei, reprezentanţii europeni au făcut joi următoarea precizare: „Caracteristicile siturilor propuse, precum şi absenţa infrastructurilor necesare în proximitate, nu satisfac pe deplin exigenţele".

Ţara artistului sau a grupului care câştigă concursul Eurovision trebuie de obicei să organizeze competiţia din anul următor.

Grupul Kalush Orchestra din Ucraina, al cărui cântec „Stefania" a combinat elemente de hip-hop şi de muzică tradiţională, a câştigat pe 15 mai concursul Eurovision 2022, desfăşurat în oraşul italian Torino, devansând Marea Britanie şi Spania, graţie numărului mare de voturi primite din partea telespectatorilor europeni, care şi-au exprimat astfel susţinerea faţă de o ţară invadată de la sfârşitul lunii februarie de trupe militare ale Rusiei.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.06.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scepticii și cobitorii

21.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu Europa sau cu Asi...

18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md