02:39:12 26.04.2024
Stiri

„Trans Oil”: „Producătorii agricoli din R. Moldova sunt PARTENERII noștri STRATEGICI și pentru noi interesele lor sunt la fel de importante ca și ale noastre”

Actualitate 15.07.2021 12:05 Vizualizări4092 Autor: Ziarul National
„Trans Oil”: „Producătorii agricoli din R. Moldova sunt PARTENERII noștri STRATEGICI și pentru noi interesele lor sunt la fel de importante ca și ale noastre”


Holdingul „Trans Oil” a oferit ani la rând asistență producătorilor agricoli din R. Moldova, iar suportul oferit în 2021 a fost fără precedent. Încă din primăvară, când a devenit clar că în acest an condițiile climaterice vor permite o bună recoltare a primei roade de cereale și semințe oleaginoase, pe piață unii traderi propuneau plăți în avans pentru produsele agricole la recolta viitoare la un preț redus. În această situație, conducerea holdingului „Trans Oil” a fost nevoită să anunțe public că prețurile la produsele agricole în acest an vor fi majorate, iar producătorii agricoli nu ar trebui să încheie contracte nefavorabile lor, informează Tribuna.md.

„Reieșind din faptul că anul trecut pentru producătorii agricoli a fost unul foarte greu (din cauza secetei și pandemiei) și întreprinderile au avut pierderi financiare serioase, mesajul nostru a fost ca producătorii agricoli să poată vinde produsele la un preț real de piață, pentru a compensa pierderile. Producătorii agricoli sunt partenerii noștri strategici și pentru noi interesele lor sunt la fel de importante ca și ale noastre proprii”, a declarat directorul comercial, vicedirector AL holdingului „Trans Oil”, Mihail Caraseni.

Și în confirmarea acestui fapt, începând cu a doua jumătate a lunii mai, „Trans Oil” a informat despre prețurile reale pe piață, care erau mai mari față de celelalte prețuri în mediu cu 350 - 400 lei pentru grâu și orz și cu 1000 - 1200 lei pentru floarea-soarelui. Este o diferență mare între aceste sume! Astăzi, holdingul „Trans Oil” a contractat circa 400 mii de tone de produse agricole cu efectuarea tuturor achitărilor în avans.

Acest rezultat a fost posibil și grație campaniei de informare pe care a desfășurat-o holdingul. În fiecare zi, reprezentanții „Trans Oil” informează fermierii despre situația la zi a prețurile pe piața mondială. Reieșind din acest fapt, se calculează prețul real pe piața moldovenească. „Noi nu impunem nimănui prețurile, dar informăm producătorii agricoli, pentru ca ei să se poată orienta și să vândă la un preț avantajos. Apropo, avansurile noastre achitate le-au permis producătorilor să se pregătească de recoltare, inclusiv să procure motorină”, menționează Mihail Caraseni.

Începând cu acest an, „Trans Oil” aplică o nouă formulă de achitare în avans pentru producători – prețul inițial nu se schimbă, în acest fel, fermierii nu riscă cu nimic. Mai mult decât atât, odată ce au primit acest avans, ei pot să-și planifice activitățile pe viitor.

Dacă producătorii agricoli decid să nu vândă marfa, dar să o păstreze, „Trans Oil” îi informează despre perspective. „Trans Oil” desfășoară sistematic training-uri în zonele țării pentru producătorii agricoli. În timpul acestor training-uri fermierii află nu doar despre situația pe piață, dar și despre condițiile în care ei își pot păstra produsul. Acest lucru este unul important, mai ales că în acest an se prevede o recoltă maximă de produse. De exemplu, recoltarea orzului arată că dintr-un hectar se pot obține 70% din totalul terenului arabil.

„Dacă anul nu este unul productiv apar probleme. Dacă anul este unul bun, apar alte probleme și noi ne străduim să ajutăm producătorii agricoli să le rezolve. În acest sezon am decis să anulăm tariful pentru acceptarea produselor agricole, precum și să oferim 30 de zile de depozitare gratuită a produselor agricole. În această perioadă ei singuri decid ce vor face mai departe cu produsul”, a spus Mihail Caraseni.

De asemenea, „Trans Oil” oferă posibilitate producătorilor să încheie contracte în valută și să exporte produsul prin terminalele din porturile Giurgiulești și Reni. Acest lucru permite producătorilor agricoli să primească câștiguri valutare, ceea ce le oferă posibilitatea de a-și încheia contractele pentru achiziționarea de îngrășăminte, produse fitosanitare, echipamente etc. fără pierderi financiare.

Ajutorul „Trans Oil” în acest an pentru producători a fost binevenit. Anume în 2021 aceștia s-au ciocnit cu altă problemă – lipsa motorinei, anume în perioada recoltei. Avansurile achitate le-au permis să depoziteze combustibil și lubrifianți și piese de schimb pentru recoltarea la timp. „Vreau să le urez producătorilor agricoli să finalizeze cu succes recoltarea primei roade de cereale și cu optimism să se pregătească de recoltarea florii-soarelui și a porumbului, care, la moment, se află într-o stare bună pe terenurile agricole”, a mai spus Mihail Caraseni.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md