13:46:57 29.03.2024
Stiri

TOPUL celor mai TRANSPARENTE raioane din R. Moldova: Soroca, Fălești și Strășeni. Taraclia, Dondușeni, Florești – la coada clasamentului

Economie 30.11.2016 09:33 Vizualizări4532 Autor: Ziarul National
TOPUL celor mai TRANSPARENTE raioane din R. Moldova: Soroca, Fălești și Strășeni. Taraclia, Dondușeni, Florești – la coada clasamentului viitorul.org


Cele mai transparente raioane din R. Moldova, ale căror consilii publică deciziile pe paginile web, informează cetățenii despre activitatea autorităților și implică locuitorii la luarea deciziilor, sunt Soroca, Fălești, Strășeni, Sângerei și Leova.

Topul a fost realizat de IDIS „Viitorul” care a lansat, pe 29 noiembrie, Indicele de transparență a autorităților publice locale de nivelul II din Republica Moldova.

Consiliile raionale au fost clasificate în nouă criterii de transparență care au inclus accesul la informație, participarea în procesul decizional, organizarea și desfășurarea achizițiilor publice, administrarea proprietății publice, etica profesională și conflictul de interese, bugetarea raională, serviciile sociale și investițiile. Punctajul maxim pentru administrația unui raion este de 100 de puncte, iar cele mai transparente raioane s-au dovedit a fi Soroca, raion care a acumulat 55 de puncte, Fălești - 54 de puncte și Strășeni - 52 de puncte.

Cele mai opace consilii raionale sunt, conform Indicelui semnat de expertul Viorel Pârvan, Taraclia, Dondușeni, Florești, Cahul, Hâncești și Basarabeasca.

Potrivit studiului, consiliile raionale din Strășeni, Sângerei și Soroca sunt cele mai transparente în ce privește accesul la informație, acestea acumulând la acest criteriu 12 puncte din 16 maximum posibile, 11,7 și, respectiv, 11 puncte.

Mai puțin deschise sunt autoritățile atunci când este vorba de implicarea cetățenilor în procesul decizional, fiindcă autoritățile publice nu obișnuiesc să organizeze consultări publice pe marginea proiectelor de decizii. Doar consiliile raionale din Fălești, Edineț, Strășeni și Ștefan Vodă au plasat pe web Raportul de transparență pentru anul 2015.

Totodată, doar 34,5% din paginile web nu au compartimente dedicate transparenței decizionale, iar 20,7% din paginile web care aveau astfel de compartimente nu erau completate și nu conțineau toate informațiile cerute de legislație.

Circa 55,2% din paginile web conțin doar parțial informații privind datele de contact și programul de lucru al președintelui, vicepreședinților și aparatul președintelui raionului, cu indicarea zilelor şi orelor de audiență a președintelui și vicepreședinților raionului.

În anul 2015, 10 autorități publice raionale (34,5%) nu au adus la cunoștința publicului proiectele de decizii saudispoziții şi materialele aferente acestora până la şedința autorității publice. Acest fapt a limitat dreptul și posibilitatea cetățenilor de a cunoaște conținutul proiectelor de acte ce au fost discutate în ședințele autorităților administrației publice raionale. Numai trei autorități publice raionale au respectat în totalitate aceste cerințe (10,3%).

Doar patru consilii raioane au plasat pe web Raportul de transparență pentru anul 2015: Strășeni, Ștefan Vodă, Fălești și Edineț. Printre raioanele cu cele mai multe înregistrări de la ședințele Consiliului raional sunt notate Telenești, Cahul, Ialoveni, Sângerei, Dondușeni și Basarabeasca.

Cele mai bune exemple de participare în procesul decizional le reprezintă autoritățile publice raionale ale raionului Strășeni, care au acumulat la acest criteriu 16,5 puncte din 32 maximum posibile, Soroca cu 15,8 puncte și Fălești cu un punctaj de 13,5.

Același studiu indică faptul că trei administrații raionale (Cahul, Soroca și Fălești) au adus la cunoștință publică planurile de achiziții publice și doar Consiliul raional Soroca a făcut public pe web anunțurile de achiziții publice. Totodată, 19 administrații raionale (65,5%) afirmă că au adus la cunoștință anunțurile de achiziții publice prin alte modalități, inclusiv panoul informativ și Buletinul Achizițiilor Publice. În ceea ce privește aducerea la cunoștință publică a rezultatelor achizițiilor publice, 16 raioane fac parțial acest lucru (55,2%) și doar trei administrații raionale (Ialoveni, Soroca și Ungheni) au publicat pe web rezultatele achizițiilor publice pentru anul 2015. Tot aceste raioane, plus Orhei, au pe pagina web arhiva parțială a rezultatelor achizițiilor publice din cel puțin ultimii doi ani.

În domeniul achizițiilor publice, cele mai transparente raioane sunt Soroca, care a acumulat la acest criteriu 11,0 puncte, Ungheni și Ialoveni, care au acumulat fiecare câte 6,2 puncte.

Cele mai bune exemple de transparență la capitolul transparența investițiilor, a întreprinderilor municipale și participarea în societățile comerciale le-a obținut Consiliul raional din Sângerei cu trei puncte și Consiliul raional Hâncești cu două puncte din șase maximum posibile.

Reieșind din datele Indicelui de transparență al raioanelor, expertul Viorel Pârvan a făcut mai multe recomandări, printre care necesitatea publicării rapoartelor anuale privind transparența în procesul decizional, anunțarea rezultatelor achizițiilor publice, consultarea publică a proiectelor de buget, elaborarea Codurilor de etică și asigurarea profesionalismului în administrarea întreprinderilor municipale.

„Deschiderea autorităților locale va contribui la soluționarea multor provocări cu care se confruntă autoritățile în prezent. Astfel, transparența va face autoritățile publice mai puternice și mai competitive, iar în schimb vor primi suportul cetățenilor și a societății civile”, a menționat Ambasadorul Slovaciei în Republica Moldova, Robert Kirnag, la evenimentul de lansare a Indicelui de transparență a autorităților publice locale de nivelul II din Republica Moldova.

Mai multe date privind transparența administrațiilor publice locale de nivelul doi găsiți AICI.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md