10:53:23 27.03.2023
Stiri

TOPUL celor mai TRANSPARENTE localități din R. Moldova: Otaci, Baurci și Peresecina - la coada clasamentului

Social 29.06.2017 20:37 Vizualizări2818 Autor: Ziarul National
TOPUL celor mai TRANSPARENTE localități din R. Moldova: Otaci, Baurci și Peresecina - la coada clasamentului viitorul.org


Orașele Bălți, Cahul și Cimișlia sunt cele mai transparente localități din Republica Moldova, potrivit raportului „Transparența în guvernarea locală: între progres și involuție”, prezentat astăzi de către IDIS „Viitorul”.

Raportul, semnat de expertul Viorel Pârvan, a monitorizat activitatea administrației publice locale din 60 de unități administrativ-teritoriale din Republica Moldova - 40 de orașe și 20 cele mai mari sate sau comune.

Localitățile au fost evaluate și clasate după nouă criterii de transparență, precum accesul la informație, participarea în procesul decizional, bugetarea locală, organizarea și desfășurarea achizițiilor publice, administrarea proprietății publice, etica profesională și conflictul de interese, resursele umane, serviciile sociale, investițiile, întreprinderile municipale și participarea în societățile comerciale.

Punctajul maxim pentru administrația unei localități a fost de 100 de puncte. iar municipiul Bălți a acumulat 83,5 puncte, Cahul - 56 de puncte și Cimișlia - 49 puncte.La polul opus se află Otaci, Baurci, Peresecina și Talmaza care nu au acumulat niciun punct.„Analiza comparativă pentru anul 2016 indică pentru unele administrații publice locale un progres față de anul 2015 în ce privește asigurarea accesului la informațiile publice și transparența în activitatea guvernării locale. Desigur, au fost identificate și cazuri de pasivitate în deschiderea datelor publice către cetățeni și asigurarea participării acestora la procesul decizional. Dacă e să facem o medie generală a punctelor privind transparența, acumulate de localități, vom observa o ușoară creștere, în anul 2015 a fost 23,6%, iar în anul 2016 media a constituit 25,6%”, a declarat Viorel Pârvan la conferința de lansare a raportului.

„Republica Moldova se află într-o etapă în care Guvernul nu poate să rezolve toate problemele naționale, dacă nu există și inițiativa autorităților locale și dacă, dincolo de legile adoptate de Parlament, nu există inspirație locală pentru sustenabilitatea dezvoltării locale pe plan regional”, a declarat Igor Munteanu, directorul executiv IDIS „Viitorul”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
27.03.2023 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Reunirea sincronă, „...

24.03.2023 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Xi în tranșee cu Pu...

22.03.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Cine să facă reUnirea?

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că decizia Parlamentului de a modifica sintagma „limba moldovenească” cu cea de „limba română” în legislația națională, în conformitate cu decizia Curții Constituționale din anul 2013, este corectă?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md