02:07:41 15.06.2024
Stiri

TENSIUNI în KOSOVO // Președinta Osmani, la Summitul CPE din R. Moldova: „Preşedintele Vucic trebuie să înceteze să mai sprijine bandele criminale dacă îşi doreşte cu adevărat pacea”. Cum a răspuns liderul sârb

Actualitate 01.06.2023 12:22 Vizualizări1445 Autor: Ziarul National
TENSIUNI în KOSOVO // Președinta Osmani, la Summitul CPE din R. Moldova: „Preşedintele Vucic trebuie să înceteze să mai sprijine bandele criminale dacă îşi doreşte cu adevărat pacea”. Cum a răspuns liderul sârb
Maia Sandu o întâmpină pe Vjosa Osmani-Sadriu, Președinta Republicii Kosovo, la Summitul EPC


Serbia trebuie să înceteze activităţile de destabilizare a Kosovo pentru a pune capăt violenţelor din nordul ţării, a declarat joi preşedinta kosovară Vjosa Osmani la Bulboaca, R. Moldova, înaintea Summitului Comunității Politice Europene.

„Provocarea vine din partea Serbiei, o ţară care încă trebuie să se împace cu trecutul său”, a declarat Osmani pentru Reuters.

„Situaţia este tensionată, dar trebuie să ne asigurăm că restabilim statul de drept în Kosovo şi să înţelegem că ameninţarea vine din partea Serbiei care neagă existenţa Kosovo ca stat suveran”.

Osmani a declarat că Serbia susţine în mod activ „structuri ilegale” în Kosovo pentru a destabiliza ţara din interior.

„Preşedintele Vucic trebuie să înceteze să mai sprijine bandele criminale dacă îşi doreşte cu adevărat pacea”, a spus ea. „El încă nu a demonstrat acest lucru”.

De partea cealaltă, preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a cerut, tot de la Bulboaca, autorităţilor kosovare să retragă ceea ce el a numit „pretinşi primari” din nordul Kosovo pentru a dezamorsa o criză care a declanşat violenţe, transmite Reuters.

La sosirea la cel de-al doilea Summit al Comunităţii Politice Europene în Republica Moldova, Vucic a declarat că o astfel de măsură ar fi „cea mai puternică mişcare” care ar putea rezolva criza.

Tulburările din nordul Kosovo s-au intensificat de când primari etnici albanezi s-au instalat în zona cu majoritate sârbă după alegerile din aprilie boicotate de sârbi. SUA şi aliaţii lor au criticat Priştina pentru această decizie.

În ciocnirile de luni au fost răniţi 30 de soldaţi NATO şi 50 de manifestanţi sârbi.

Kosovo, o fostă provincie sârbă populată de o mare majoritate de albanezi, şi-a proclamat independenţa în 2008, pe care Serbia nu o recunoaşte.

Cele două ţări negociază normalizarea relaţiilor lor pe baza unui nou plan al UE, susţinut de Statele Unite, într-un proces frecvent întrerupt de izbucnirea tensiunilor.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md