01:44:35 05.12.2021
Stiri

Studiu major făcut în Israel: Vaccinul Pfizer nu oferă imunitate de durată împotriva COVID-19, indiferent de vârstă

Actualitate 24.11.2021 07:59 Vizualizări1021 Autor: Ziarul National
Studiu major făcut în Israel: Vaccinul Pfizer nu oferă imunitate de durată împotriva COVID-19, indiferent de vârstă AFP


Persoanele care s-au vaccinat împotriva coronavirusului cu cele două doze ale vaccinului anti-Covid dezvoltat de Pfizer/BioNTech în lunile ianuarie și februarie au avut o probabilitate cu 51% mai mare de a contracta coronavirusul în luna iulie comparativ cu cei care s-au vaccinat în martie sau aprilie, potrivit unui nou studiu major realizat în Israel și citat de Jerusalem Post.

Echipa de cercetători de la Institutul Kenyon din Ierusalim (KI) și de la Centrul de Cercetare și Inovare Maccabi din Tel Aviv (KSM) a realizat un studiu retrospectiv de cohortă care a comparat incidența infecțiilor în rândul persoanelor care s-au inoculat anti-Covid la începutul campaniei de vaccinare din Israel (ianuarie și februarie) și printre cei care s-au vaccinat două luni mai târziu (martie și aprilie).

Studiul publicat în revista Nature a analizat peste 1,3 milioane de fișe medicale ale unor persoane imunizate cu vaccinul Pfizer/BioNTech.

Riscul infecției a fost semnificativ mai mare pentru persoane în funcție de cât de devreme s-au vaccinat, fiind observat și un trend de risc mai ridicat de spitalizare.

Cercetătorii afirmă că rezultatele sunt consecvente cu alte studii făcute asupra acestui subiect, acestea arătând la rândul lor un declin al nivelurilor de anticorpi și compușilor din sistemul imunitar la 4-6 luni după vaccinare.

Eficacitatea vaccinului Pfizer scade pentru toate categoriile de vârstă

Mai mult, vârsta persoanelor nu a avut niciun efect asupra scăderii eficacității vaccinului, adică protecția oferită de acesta a scăzut pentru toată lumea, nu doar în cazul vârstnicilor.

„Eficacitatea vaccinului scade pentru toată lumea, potrivit studiului”, afirmă dr. Barak Mizrahi, coordonatorul cercetării.

Israelul a fost prima țară din lume care a demarat administrarea celei de-a treia doze „booster” anti-Covid în luna iulie, decizând ulterior vaccinarea cu aceasta pentru toate persoanele cu vârsta de peste 12 ani, spre deosebire de numeroase alte țări și contrar recomandării Organizației Mondiale a Sănătății, transmite hotnews.ro.

Peste patru milioane de israelieni au fost imunizați până în prezent cu doza „booster”, rezultatul fiind o scădere semnificativă a ratei infecțiilor.

Mizrahi spune că eficacitatea vaccinului Pfizer a scăzut tot mai accentuat cu cât a trecut mai mult timp de la a doua doză, însemnând că persoanele care s-au vaccinat în ianuarie au prezentat un risc mai mare de a contracta coronavirusul decât cei inoculați în februarie, șamd.

Studiul a fost făcut în perioada în care noua variantă Delta mai infecțioasă a coronavirusului se răspândea vertiginos în Israel, mulți speculând încă de atunci că aceasta ar fi responsabilă de recrudescența cazurilor în Israel.

Însă Mizrahi spune că noul studiu arată că varianta Delta a reprezentat probabil un factor mai puțin important decât s-a crezut dar că acest lucru nu a fost confirmat încă.

Va oferi a treia doză „booster” o imunitate mai de durată?


Mizrahi spune că este dificil de spus în acest moment. Date foarte preliminare colectate de diferite studii arată că nivelurile de anticorpi scad și după varianta „booster”.

Însă cercetătorul israelian amintește că nivelurile de anticorpi nu sunt singurul factor când vine vorba de imunitate și că oficialii vor trebui să analizeze dacă numărul de infecții va începe din nou să crească pentru a-și ajusta politicile de vaccinare.

„Nu cred că ne va lua atât de mult timp să aflăm”, concluzionează dr. Barak Mizrahi.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.12.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Aisbergul lui Șor

29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

29.11.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre r...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce notă îi puneți Guvernului condus de premierul Natalia Gavrilița pentru activitatea din primele 100 de zile de activitate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md