11:51:40 03.12.2021
Stiri

ȘTIRI POZITIVE // Cele „99 de atracții turistice din R. Moldova”, selectate de jurnalistul Vadim Șterbate: „Mi-am făcut un plan și, în fiecare sâmbătă sau duminică, le cutreieram...”

Actualitate 23.07.2020 16:29 Vizualizări2302 Autor: Ziarul National
ȘTIRI POZITIVE // Cele „99 de atracții turistice din R. Moldova”, selectate de jurnalistul Vadim Șterbate: „Mi-am făcut un plan și, în fiecare sâmbătă sau duminică, le cutreieram...” Facebook // Vadim Șterbate


Vadim Șterbate este jurnalistul și fotograful din Republica Moldova care a publicat recent o carte despre turismul intern – „99 de atracții turistice din R. Moldova”. Prin această carte Vadim inspiră moldovenii să descopere atracțiile turistice autohtone.

Mai multe curiozități despre aventura sa, Vadim a povestit într-un interviu acordat pentru stiripozitive.eu.

Cum ți-a venit ideea de a scrie această carte?

Ideea nu este a mea. Acum doi ani am fost contactat de fostul meu coleg de la matinalul „Prima oră”, Virgil Botnaru, care activează la Editura „PRUT”, cu propunerea de a face un album turistic despre atracțiile dintre Nistru și Prut. Am zis hai să încercăm. Ideea a fost susținută și de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova, fiind aprobată de Comisia de selecție pentru editarea cărții naționale.

Apoi m-am întâlnit cu Olga Stanciu, directoarea editurii „Prut Internațional” și echipa de acolo, unde am discutat cum ar trebui să fie cartea. Cred că au avut ceva bătăi de cap cu mine, care nu am practică în domeniul editării cărților, dar important că până la urmă publicația a ieșit bine. Deși inițial ne gândeam la o ediție bilingvă, în română și engleză, am abandonat ideea când am înțeles că va trebui să sacrificăm mult din text sau fotografii. Dar ne gândim și la o ediție doar în limba engleză.

Cum ai descoperit toate cele 99 de atracții turistice?

Majoritatea le cunoșteam deja. Despre ele făcusem reportaje în presa pe unde am lucrat, dar câteva le-am vizitat pentru prima dată. La cele pe care le cunoșteam mai puțin, cum ar fi vinăriile, am contactat unii cunoscuți care le vizitaseră anterior și am ținut cont și de impresiile lor. Am făcut o listă cu vreo 250 de obiective împărțite pe regiuni – nord, centru și sud, le-am mai filtrat și am ajuns la 99. Nu a fost greu de adunat 99, mai complicat a fost să las doar 99.

Realizează un top 5 cu locurile tale preferate din carte.

Este cam complicat, fiindcă îmi plac mai multe. Dar ca importanță și potențial aș selecta Schitul rupestru „Peștera Bechir” din Soroca, morile de la Beșalma, Țiglăul din Corjeuți, Lacul Beleu de la Slobozia Mare și „Peștera Surprizelor” din Criuleni.

În ce interval de timp ai vizitat toate aceste locuri?

Mi-am făcut un plan și anul trecut aproape în fiecare sâmbătă și duminică, fie însoțit de familie sau singur, cutreieram obiectivele turistice de pe la noi. Când aveam posibilitatea și destinațiile turistice erau accesibile pentru copii mergeam cu familia, ca să compensez cumva zilele libere ce nu le petreceam acasă. La unele în care nu mi-a reușit să fotografiez ce-am vrut, cum ar fi la vulcanul noroios din Bărboieni care vara trecută era acoperit de ape, am căutat imagini în arhiva mea. După ce la Țipova am lunecat de pe o margine de stâncă și m-am rostogolit într-o râpă, pentru vreo două-trei săptămâni am stat mai mult pe acasă. Apoi iar m-am pornit. Și așa încetul cu încetul le-am adunat, apoi m-am apucat de descifrat notițele și înregistrările de la fața locului, de selectat fotografiile.

Citiți AICI continuarea interviului.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.12.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Aisbergul lui Șor

29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

29.11.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre r...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce notă îi puneți Guvernului condus de premierul Natalia Gavrilița pentru activitatea din primele 100 de zile de activitate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md