12:54:25 04.07.2022
Stiri

Starea de URGENȚĂ, prelungită cu 45 de zile în R. Moldova: Riscuri legate de securitatea energetică și escaladarea situației la frontieră

Actualitate 23.06.2022 14:28 Vizualizări648 Autor: Ziarul National
Starea de URGENȚĂ, prelungită cu 45 de zile în R. Moldova: Riscuri legate de securitatea energetică și escaladarea situației la frontieră


Parlamentul a adoptat astăzi, cu 59 de voturi, Hotărârea privind prelungirea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova pe o perioadă de 45 de zile, începând cu data de 24 iunie 2022.

Acest lucru a fost solicitat de Guvern, în baza raportului Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) a Republicii Moldova.

Potrivit autorităților executive, necesitatea de prelungire a stării de urgență este determinată de riscurile privind securitatea aprovizionării Republicii Moldova cu resurse energetice, impactul asupra domeniului transporturilor, asigurarea energetică a statului, precum și privind securitatea la frontieră și gestionarea fluxului de refugiați.

Pe perioada stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale va putea interveni prompt, în cazul necesității de a lua decizii suplimentare pentru asigurarea tuturor consumatorilor cu resurse energetice și menținerea securității energetice a statului.

Prin Hotărârea Parlamentului îi este permis Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova să emită dispoziții pe perioada stării de urgență, iar dispozițiile CSE sunt obligatorii și executorii pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, ai agenților economici, ai instituțiilor publice, precum și pentru cetățeni și alte persoane aflate pe teritoriul Republicii Moldova.

Dispozițiile CSE intră în vigoare în momentul emiterii.

Amintim că Parlamentul Republicii Moldova a declarat stare de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, pe o perioadă de 60 de zile, începând cu 20 ianuarie 2022. Pe 24 februarie 2022, după declanșarea războiului în Ucraina, aceasta a fost abrogată și a fost adoptată o nouă hotărâre privind declararea stării de urgență pe o perioadă de 60 de zile. Ulterior, pe 20 aprilie, starea de urgență pe întreg teritoriul R. Moldova a fost prelungită cu 60 de zile.

Și fosta guvernare a recurs la instituirea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova pe 17 martie 2020, atunci când în R. Moldova a ajuns pandemia de COVID-19.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
04.07.2022 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Platforma 2, CUB

01.07.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre sancțiuni

27.06.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Noua Românie mare” ...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md