18:12:38 22.03.2023
Stiri

Soluțiile propuse de Igor Munteanu pentru a evita o CRIZĂ energetică de proporții: „Trebuie să ne orientăm rapid spre furnizorii de gaze din ROMÂNIA. Dependența față de „Gazprom” înseamnă tolerarea unor riscuri și instabilități structurale”

Actualitate 04.10.2022 15:59 Vizualizări2653 Autor: Ziarul National
Soluțiile propuse de Igor Munteanu pentru a evita o CRIZĂ energetică de proporții: „Trebuie să ne orientăm rapid spre furnizorii de gaze din ROMÂNIA. Dependența față de „Gazprom” înseamnă tolerarea unor riscuri și instabilități structurale”


România poate oferi R. Moldova un volum zilnic de 5 milioane de metri cubi de gaze. Anunțul a fost făcut de primul ministru al României, Nicolae Ciucă. Pentru ca livrările să aibă un regim constant, este nevoie însă de inter-operaționalizarea conductelor de transport al gazelor naturale pe teritoriul R. Moldova. Fostul ambasador al R. Moldova în SUA, Igor Munteanu, a declarat într-un interviu pentru Deschide.MD că Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) trebuie să adopte urgent reglementări suplimentare, care să oblige OTS (operatorii de sistem) „Vestmoldtransgaz” și „Moldovatransgaz” să fie complet inter-operaționale.

Domnule Munteanu, care sunt acțiunile imediate necesare pentru ca R. Moldova să evite o criză a lipsei gazelor?

Trebuie aprobată procedura completă care să permită ca gazele naturale să curgă nestingherit între cele două conducte și să se elimine posibilitatea apariției unor blocaje tehnice intenționate. Este nevoie de ajustarea tarifelor de transport.

Trebuie clarificate urgent procedurile de echilibrare pentru piața de electricitate și cea a gazelor naturale, astfel ca în R. Moldova să poată opera cât mai curând în condiții egale traderi europeni serioși, alături de furnizorii locali tradiționali.

În condițiile șantajului practicat de „Gazprom”, trebuie să ne orientăm rapid și imediat spre furnizorii de gaze naturale din România, operând pe platformele de tranzacționare bursieră consacrate din România.

Este Bursa Română de Mărfuri, care și-a deschis și sucursală la Chișinău, capabilă să asigure acest proces?

Evident. BRM (Bursa Română de Mărfuri) a instruit personalul distribuitorilor din R. Moldova, dar și a companiei „Energocom”, „Moldtransgaz”, dar serviciile acesteia rămân din păcate neutilizate din cauza încăpățânării cu care ministerul de ramură continuă să promoveze politica status-quo-ului pe o piață energetică expusă tuturor riscurilor.

Ce ar trebui să se evite pentru a nu crea ori menține piedici de funcționare a companiilor românești și ce complicații ar putea fi văzute ca obstacole, care aduc atingere obligațiilor R. Moldova în raport cu Acordul Comunității Energetice?

Războiul de agresiune rusesc contra Ucrainei a schimbat din temelii piața energetică globală. Nu mai putem sta în formulele timpului trecut, prefăcându-ne că nu înțelegem nimic.

Singura politică corectă pe energie este astăzi „cancel Russia”, orice dependență menținută în mod artificial față de concernul „Gazprom” înseamnă tolerarea unor riscuri și instabilități structurale, legate de costuri ascunse pe care nu le mai putem suporta.

Conflictul militar iscat recent în Ucraina face ca prețurile la energie pe piața internațională să crească constant în cursul acestui an, dar și în anii care urmează. R. Moldova va resimți cât de curând faptul că era prețurilor reduse la energie a apus iremediabil, atât la gaze naturale cât și la electricitate.

Ce soluții vedeți?

Guvernul trebuie să gândească cât mai curând un set de politici cu trei obiective strategice esențiale pentru securitatea energetică a R. Moldova:

1). Protecția socială pe termen lung a consumatorilor vulnerabili, care nu pot plăti costurile lunare ale facturilor, mai ales în timp de iarnă. Consumatorii vulnerabili trebuie identificați în prealabil, iar Guvernul să asigure din timp fondurile necesare pentru compensarea facturilor la energie.
2). Deschiderea pieței naționale de energie pentru furnizorii de energie internaționali, mai ales pentru cei din Uniunea Europeană.
3). Construcția de noi capacități de producție a electricității în R. Moldova este singura măsura care va asigura independența energetică reală pe termen mediu și lung.

Investițiile noi au însă nevoie formarea unei piețe libere, prin implementarea rapidă a angajamentelor restante privind Pachetul III Energie al UE și prin continuare pașilor deja efectuați cu privire la funcționarea burselor de energie în R. Moldova.

Dle Munteanu, vă mulțumim pentru interviu!

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.03.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Cine să facă reUnirea?

20.03.2023 09:06 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin, Maia Sandu și...

17.03.2023 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scuturând rămășițele...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că decizia Parlamentului de a modifica sintagma „limba moldovenească” cu cea de „limba română” în legislația națională, în conformitate cu decizia Curții Constituționale din anul 2013, este corectă?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md