05:59:28 13.08.2022
Stiri

Socialiștii NU sunt de acord cu prelungirea stării de urgență, decizie determinată de războiul din Ucraina și criza energetică provocată de ruși: Au contestat hotărârea Parlamentului la Curtea Constituțională

Actualitate 30.06.2022 18:24 Vizualizări1057 Autor: Ziarul National
Socialiștii NU sunt de acord cu prelungirea stării de urgență, decizie determinată de războiul din Ucraina și criza energetică provocată de ruși: Au contestat hotărârea Parlamentului la Curtea Constituțională


Deputatul socialist Vasile Bolea a contestat astăzi la Curtea Constituțională Hotărârea Parlamentului din 23 iunie curent prin care starea de urgență în Republica Moldova a fost prelungită cu 45 de zile, începând cu data de 24 iunie curent.

Potrivit acestuia, decizia ar fi neconstituțională, lipsită de o motivare argumentată, fiind „restrânse nejustificat” drepturile cetățenilor.

Bolea a declarat că unul din motivele care stă la baza Hotărârii – factorul regional, manifestat prin fluxul refugiaților - s-ar fi consumat deja, iar măsurile normative și logistice au fost deja adoptate și întreprinse. Cel de-al doilea argument – factorul energetic, de asemenea nu poate fi considerat circumstanță, deoarece în Republica Moldova atât Parlamentul, cât și Guvernul exercită un mandat deplin și funcțional, care nu necesită adoptarea unor măsuri prompte prin derogare de la cadrul legal general.

De asemenea, socialiștii se tem că sub pretextul stării de urgenţă, puterea ar putea să-şi folosească puterea de derogare „în alte scopuri sau într-o măsură mai mare decât este justificată de exigența situaţiei”.

Amintim că prelungirea stării de urgență a fost solicitată de Guvern, în baza raportului Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) a Republicii Moldova.

Potrivit autorităților executive, necesitatea de prelungire a stării de urgență este determinată de riscurile privind securitatea aprovizionării Republicii Moldova cu resurse energetice, impactul asupra domeniului transporturilor, asigurarea energetică a statului, precum și privind securitatea la frontieră și gestionarea fluxului de refugiați.

Pe perioada stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale va putea interveni prompt, în cazul necesității de a lua decizii suplimentare pentru asigurarea tuturor consumatorilor cu resurse energetice și menținerea securității energetice a statului.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.08.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Guvernul Nataliei Ga...

08.08.2022 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dacă Putin îi ucide ...

05.08.2022 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Himera URSS și front...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md