08:29:14 02.12.2020
 
Stiri

Singura cultură AGRICOLĂ din R. Moldova care conține AUR! Șeful Institutului de la Porumbeni: „Hibrizii pe care îi producem sunt destul de toleranți la secetă”

Actualitate 27.10.2020 14:50 Vizualizări1051 Autor: Ziarul National
Singura cultură AGRICOLĂ din R. Moldova care conține AUR! Șeful Institutului de la Porumbeni: „Hibrizii pe care îi producem sunt destul de toleranți la secetă”


Cercetătorii de la Institutul de Fitotehnie „Porumbeni” din R. Moldova au elaborat, în ultimii ani, 73 de specii noi de hibrizi, 49 dintre care au fost incluși în Registrele Oficiale de Stat.

„Hibrizii pe care îi producem sunt destul de toleranți la secetă, deaceea se bucură de succesul producătorilor autohtoni. Porumbul este singura cultură agricolă care conține aur, de aceea tot ceea ce creștem aici este o bogăție în tot sensul cuvântului, care ne asigură securitatea alimentară a statului”, a declarat astăzi directorul Institutului, Anatol Spivarenco, în cadrul unei vizite la întreprindere a premierului Ion Chicu și ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju.

Angajații Institutului s-au plâns oficialilor pe faptul că nu au frigider pentru a menține fondul genetic, dar și colecțiile importante ale institutului, este necesar un sistem de irigare, dar utilaj modern pentru dotarea laboratorului instituției.

Șeful Guvernului a promis revizuirea Regulamentului privind subvenționarea în agricultură, astfel încât producerea de semințe să fie susținută de stat, dar și consolidarea bazei tehnico-materiale a Institutului din Porumbeni.

Menționăm că Institutul de Fitotehnie „Porumbeni” produce anual în jur de 120 - 150 de tone de forme parentale, din care se obțin cca patru mii de tone de semințe. Jumătate dintre acestea rămân pe piața internă, iar restul este exportat în Belarus, Rusia și Kazahstan. În cadrul Institutului de la Porumbeni activează 120 de specialiști, dintre care 25 sunt cercetători științifici.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.11.2020 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // La mulți ani, România!

27.11.2020 09:27 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine să-l sfătuiască...

23.11.2020 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Noii neutraliști

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Guvernul Chicu trebuie să-și continue activitatea și după ce Maia Sandu a câștigat funcția de președinte al R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md