01:19:36 08.12.2023
Stiri

Șeful de la „Moldovagaz” AVERTIZEAZĂ că „Gazprom” ar avea tot dreptul să SISTEZE livrarea gazelor de la 1 octombrie. Întâmplător sau nu, anume în octombrie prețul la gaze, conform înțelegerii, ar urma să SCADĂ​

Actualitate 08.09.2022 13:27 Vizualizări1270 Autor: Ziarul National
Șeful de la „Moldovagaz” AVERTIZEAZĂ că „Gazprom” ar avea tot dreptul să SISTEZE livrarea gazelor de la 1 octombrie. Întâmplător sau nu, anume în octombrie prețul la gaze, conform înțelegerii, ar urma să SCADĂ​


Protocolul semnat de autoritățile de la Chișinău cu „Gazprom” prevede că auditul datoriilor „Moldovagaz” ar urma să fie realizat până la 1 octombrie, lucru imposibil de realizat. În aceste condiții, continuarea livrărilor de gaze naturale după 1 octombrie rămâne la discreția „Gazprom”, a declarat președintele Consiliului de Administrație „Moldovagaz”, Vadim Ceban.

Vadim Ceban susține că e incertă situația în privința reducerii sau sistării complete a livrărilor de gaze naturale din partea „Gazprom” după 1 octombrie. Șeful „Moldovagaz” afirmă că, juridic, concernul rus are motive de a opri livrările de gaz, întrucât Chișinăul nu reușește să-și onoreze obligațiunile stipulate în protocolul semnat în luna octombrie 2021.

„Este la discreția „Gazprom”, dacă livrările de gaze naturale vor fi continuate de la 1 octombrie sau nu. În afară de achitările pe care le efectuăm în fiecare lună la data de 20, achitarea avansului, cu suportul Guvernului reușim să facem față acestei cerințe, dar există și protocolul semnat anul trecut, cu aspectele ce vizează auditul. „Gazprom” solicită ca acest audit să fie finalizat până la 1 octombrie, lucru imposibil”, a spus Vadim Ceban în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei, transmite IPN.

Vadim Ceban spune că, din luna octombrie, dacă va fi menținut actualul contract, prețul de achiziție va fi mai mic, fapt generat de modificarea formulei de calcul. În același timp, președintele Consiliului de Administrație „Moldovagaz” spune că o majorare a tarifelor de către ANRE este întârziată, compania deja înregistrând devieri negative de milioane de lei.

„Nici noi nu suntem fericiți cu așa prețuri, la noi tot sunt probleme, scade consumul. Scad volumele pe care le vindem și asta deja este vizibil. Deja volumele au scăzut cu 15-20%. Primim scrisori de la consumatori mari, din domeniul industrial care trec de la gaz la păcură. Cu referire la tarif, dacă facem un calcul simplu, la prețul de achiziție din septembrie, un metru cub de gaz iese 1,8 dolari, dacă înmulțim la cursul valuar, iese peste 36 de lei. Dar din octombrie se schimbă formula și va fi alt preț, repectiv noi propunem un tarif adecvat, dar aici am întârziat. Acest tarif trebuia aplicat încă din perioada verii, pentru că în perioada de vară în loc să reducem devierile financiare, noi invers, am acumulat mai multe devieri”, a adăugat Ceban.

Actualmente, consumatorii casnici achită un tarif de 22,99 lei pentru un metru cub de gaz, cu TVA inclus. Prețul de achiziție a gazului oferit de Rusia este în luna septembrie de 1.883 dolari pentru o mie de metri cubi, cu peste 400 de dolari mai mult față de luna august.

În octombrie, atunci când „Gazprom” ar putea sista livrarea gazelor, prețul ar trebui să scadă a declarat vicepremierul Andrei Spînu. Noua formula va genera un preț de achiziție mai mic. De menționat că prețul petrolului Brent pe bursele internaționale s-a prăbușit ieri sub 90 de dolari pentru prima dată de la începutul lunii februarie 2022, înainte de începerea războiului din Ucraina. Din octombrie, 70% din prețul pe care îl va plăti R. Moldova pentru gazul rusesc va fi format din indexul la petrol pentru ultimele luni, iar 30 % - piața spot la gaz.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.12.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Scena politică a R. M...

04.12.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șoșoacă, Dodon, Voronin

01.12.2023 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // România, la aniversare

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md