08:21:16 06.12.2021
Stiri

„SECRETELE” noului guvernator al BNM

Economie 22.03.2016 09:02 Vizualizări21668 Autor: Mariana Rață
„SECRETELE” noului guvernator al BNM


MISTER // Proaspăt alesul conducător al Băncii Naționale a Moldovei evită să vorbească despre activitatea sa din ultimul an, de când nu mai lucrează oficial nicăieri

Ales urmare a unui concurs-fulger repetat, noul guvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Sergiu Cioclea, a impresionat deputații, dar și întreaga societate, prin CV-ul său.

Tot ce au reținut cei care și-au dat, vinerea trecută, votul pentru succesorul lui Dorin Drăguțanu, cu care Cioclea a fost coleg de promoție la Liceul „Gheorghe Asachi” din Chișinău, este că noul guvernator a renunțat la o slujbă foarte bine plătită la cea mai mare bancă din Franța, BNP „Paribas”, în favoarea preluării conducerii Băncii Centrale din R. Moldova.

Totuși, Cioclea s-a concediat, în mod misterios, cu un an în urmă de la banca franceză, iar de atunci se consideră oficial șomer.

Noul guvernator evită să vorbească despre motivele plecării sale de la BNP „Paribas”, dar și despre activitățile sale din ultimul an.

În pofida prestigiului mondial, banca la care Cioclea a făcut carieră timp de mai bine de 17 ani a fost implicată în ultimii cinci ani în scandaluri de răsunet, fiind acuzată inclusiv de complicitate în așa-zisa „spălătorie rusească”.

„Petele albe” din CV

Oficial, Sergiu Cioclea, cel care va prelua mandatul de guvernator al BNM pentru următorii șapte ani pe 11 aprilie curent, nu mai este angajat al prestigioasei bănci franceze BNP „Paribas” din mai 2015. Demisia acestuia ridică mai multe semne de întrebare, dat fiind faptul că noul șef al Băncii Centrale nu indică nimic în CV-ul său despre activitățile avute după această dată.

Ziarul NAȚIONAL a găsit un anunț plasat de Cioclea pe un site specializat al profesioniștilor din sistemul financiar (dogfinance.com), prin care viitorul guvernator al BNM își căuta de lucru.

Vinerea trecută, atunci când a fost ales de Parlament în funcția eliberată de Drăguțanu, Cioclea a cerut amânarea cu o lună de zile a momentului preluării mandatului, justificând că are nevoie de timp pentru a rezolva mai multe chestiuni, inclusiv legate de locul de trai. Oficial, Sergiu Cioclea deține în proprietate un apartament din Chișinău.

O demisie misterioasă

L-am contactat pe noul guvernator al BNM pentru a-i solicita să ne explice cu ce s-a ocupat în ultimul an de când nu mai lucrează la BNP „Paribas” și care au fost motivele concedierii subite de la banca franceză. Sergiu Cioclea ne-a răspuns însă respectuos că nu ne poate oferi acum un interviu, urmând să revină la subiect după ce va prelua mandatul.

Ziarul NAȚIONAL a contactat și reprezentanții BNP „Paribas” pentru a afla motivele plecării lui Cioclea de acolo. Până la închiderea ediției, oficiul central al băncii franceze nu ne-a oferit niciun răspuns. În schimb, purtătorul de cuvânt al BNP „Paribas” din Rusia, Dmitri Borșevski, ne-a informat că fostul director gerant și membru al Comitetului Executiv al „Paribas” din Rusia, Sergiu Cioclea, a plecat de la ei în decembrie 2012, fiind transferat la oficiul central al băncii, unde a fost numit șef al Diviziei Rusia și CSI, Departamentul finanțe corporative al băncii.

Borșevski ne asigură că Cioclea nu a fost vizat de nicio anchetă internă în cadrul companiei-fiice din Rusia a băncii de la Paris.

După publicarea articolului, Borșevski ne-a contactat repetat pentru a preciza că Cioclea nu a fost vizat de nicio anchetă internă în general în cadrul băncii BNP „Paribas”.

Scandal de evaziune la „Paribas” Rusia

Totuși, întâmplător sau nu, plecarea lui Cioclea de la Moscova a coincis cu declanșarea unui scandal în Rusia, legat de activitatea băncii.

Serviciul Federal Fiscal al Rusiei a atacat BNP „Paribas” Rusia în judecată, acuzând banca de faptul că s-ar fi eschivat de la achitarea impozitelor de pe venitul obținut de la acordarea unor credite în valoare de peste 613 milioane de ruble. Curtea de Arbitraj din Moscova a obligat banca să achite impozite, amenzi și penalități în valoare de 290 de milioane de ruble rusești.

Potrivit auditului efectuat la bancă, în perioada 2009-2010, instituția bancară ar fi acordat credite corporative unor companii mari din Rusia, transferând companiei-mamă de la Paris 80 la sută din venitul obținut, sub pretextul că ultima ar fi acordat garanții de rambursare a împrumuturilor în cazul în care unii dintre debitori nu ar fi fost capabili să restituie creditul (așa-numita scrisoare stand-by de credit).

Cioclea, care a activat la banca din Rusia din 2008 și până în 2012, ne-a dat asigurări că transferarea sa de la Moscova la Paris nu a avut nicio legătură cu acest caz.
Alte surse, de asemenea, au încercat să ne asigure că în calitate de șef al Departamentului Finanțe Corporative, Cioclea nu avea nicio legătur cu acordarea creditelor de către BNP „Paribas” (Rusia).

Tranzacții ilicite

În ultimii ani, BNP „Paribas” a fost implicată în mai multe scandaluri internaționale. În 2014, banca a recunoscut că a procesat, în perioada 2004-2012, prin „bănci satelit”, aproape 9 miliarde de dolari în tranzacții interzise care implicau Sudanul, Iranul și Cuba.

Majoritatea plăților ilegale au fost efectuate în numele unor persoane fizice și juridice din Sudan, incluse pe lista neagră a SUA pentru complicitatea în încălcarea drepturilor omului și pentru sprijinirea teroriștilor, a declarat Departamentul de Justiție al SUA, citat de Bloomberg.

De asemenea, banca a persistat în a face afaceri cu Iranul chiar și după ce a început ancheta. Tranzacțiile ilicite au inclus relații cu o companie petrolieră cu sediul în Dubai, care a fost un paravan pentru o firmă petrolieră iraniană, a declarat Departamentul de Justiție.

Banca a oferit, de asemenea, mai mult de 1,7 miliarde de dolari în calitate de finanțare pentru bănci cubaneze, încălcând un alt embargo, în vigoare din 1960.

„BNP „Paribas” a răsturnat sancțiunile SUA împotriva Sudanului, acționând în esență ca banca centrală a Sudanului”, a declarat procurorul districtual adjunct, Edward Starishevsky, în timpul unei audieri în cadrul tribunalului de stat din New York. Potrivit lui, despre „conspirație” știau, dar au trecut-o cu vederea, „cele mai înalte niveluri din BNP „Paribas”.

BNP „Paribas” și-a recunoscut vina și a acceptat să achite autorităților americane o amendă record în valoare de 8,97 de miliarde de dolari.

De asemenea, în calitate de sancțiune, banca s-a obligat să concedieze 13 manageri de top, inclusiv pe directorul general, Georges Chodron de Courcel. Au fost aplicate sancțiuni disciplinare, sub formă de retrogradare sau reducere a salariului, în raport cu alți 32 de manageri din cadrul băncii.

„Offsore leaks”

Un an mai devreme, în 2013, BNP „Paribas” a fost acuzată de implicare în așa-zisul scandal „offshore leaks”. Potrivit Consorțiului Internațional al Jurnaliștilor de Investigație, banca, alături de alte instituții financiare cu renume, ar fi facilitat transferarea în conturile unor firme off-shore a unor sume impresionante care aparțineau unor persoane influente din 29 de țări ale lumii în scopul eschivării de la plata impozitelor.

Potrivit investigației jurnalistice, evaziunea fiscală din cadrul scandalului „offsore leaks” a vizat 420 de miliarde de euro, inclusiv miliardele din așa-zisa „spălătorie rusească”, despre care Ziarul NAȚIONAL a scris anterior.

Cine este Sergiu Cioclea?

În vârstă de 42 de ani, Sergiu Cioclea a locuit în ultimii 20 de ani în Franța. Noul guvernator al BNM și-a făcut studiile de mas­te­rat în ști­ințe eco­no­mice la

Uni­ver­si­ta­tea Pantheon-Assas din Paris. După ce și-a încheiat studiile, Cioclea s-a angajat la prestigioasa bancă franceză „Paribas”, unde a activat din 1997 până în 2015.

O bună parte din acest timp, el a activat în cadrul Departamentului Finanțe Corporative, BNP „Paribas”, mai întâi în calitate de director al Diviziei Europa Centrală și de Est, iar apoi șef al Diviziei Rusia și CSI.

I-am solicitat lui Sergiu Cioclea să ne comunice despre veniturile și proprietățile pe care le deține, dar noul guvernator a preferat să-și facă publică declarația de avere după ce va prelua mandatul.

Potrivit „Ziarului de Gardă”, Cioclea deține în proprietate un apartament de 75 m² pe str. Mitro­po­li­tul Dosoftei din Chi­şi­nău, pe care l-a achi­zi­ţio­nat în 2009.Ser­giu Cio­clea nu deține firme, înre­gis­trate pe numele său în R. Moldova.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


slava 22.03.2016 09:39

pai nu-i decat sa asteptam si sa-i adresam lui aceste intrebari... insa, de ce nu a iesit la suprafata astfel de moment inainte sa fie candidatura d-lui votata in parlament??? totusi, cred ca cineva incearca sa-l denegreze pe Cioclea..

Dragos 22.03.2016 09:41

Curata pozna, marca Matricea! Ori Drapuzzan, ori Cioclu, tot un drac! Ce poti sa astepti de la asemenea creaturi? Fiara, oricum ai adaposti-o, ea trebuie sa hrapeasca si sa strice. Si unul si altul reprezinta chiverniseala, pricopseala si ciupeala. Banda Nationala, ce vreti! Cine a slujit la rusi, nu poate gandi ca Bush. Intr-un stat banditizat, acaparat de monstri perversi, locul unui guvernator bantitizat nu poate fi ocupat decat de un altul la fel de banditiza, inhamat, incapastrat de Mafia "Plaha".

maria. 22.03.2016 10:01

Observ ca cineva tine in adins sa ii faca rau lui Ciocle si sa il arunce cu glod. Intrebarile sunt mereu binevenite si credca toate intrebarile vor avea un raspuns . Cel mai interesant moment este de ce aceste intrebari au aparut acum dar nu in parlament inaintea votarii acestei candidaturi.

Costea 22.03.2016 10:59

Ufff, deja si lu asta i s-a gasit nod in papura. Evident ca daca detii functii de rang inalt mereu poti fi supus unor factori externi care sa-ti stirbeasca din imagine. Nu sunt confirmari sau ceva acuzatii , dar oricum ... Dupa mine e important ca practica care o are si toate capacitatile regasite in CV sa le implimenteze in gestionarea functiei pe care o detine la moment

Ilie Rotari 22.03.2016 11:02

De ce nu îi dau o șansă lui Cioclea să demonstreze că poate să schimbe sistemul bancar din țară, din cîte știu a fos recomandat de Fondul Monetar și alte instituții importante din lumea financiară internațională, dar mai e să dai cu murdărie în om, să îi distrugi tot ce a contruit atît timp

Petru Negura 22.03.2016 11:55

Nu stiu pe cit de etic si profesionist este sa vehiculati insinuari si presupuneri neacoperite cu fapte (in legatura cu somajul lui Cioclea). Pe de alta parte, cita credibilitate sa dam unui articole greseste gros la virsta persoanei despre care face "investigatie". Cioclea e nascut in 1974 (scrie si in CV). Faceti un calcul. Faptul ca e "coleg de promotie" cu Dragutanu e lipsit de relevanta. El este coleg de promotie cu cel putin alte 10 sau 20 de persoane publice. E OK sa faceti investigatie, dar mi se pare neetic sa vehiculati insinuari nefondate. In rest, o sa va raspunda chiar el la toate, fiti siguri.

admin 22.03.2016 13:02

Atrag atentia asupra faptului că domnul Cioclea nu este acuzat de nimic în articol. Jurnalistul a scris doar despre scandalurile in care a fost implicata banca la care a activat domnul Cioclea, si, prin coincidenta, unele dintre aceste scandaluri s-au produs tocmai in compania-fiica Paribas, in care in acea perioada domnul Cioclea detinea o functie importanta. Este corect si logic sa indicam aceste lucruri, in contextul in care domnul Cioclea vine sa prea conducerea Bancii Nationale care urmeaza sa administreze o problema grava in sistemul bancar. Cat priveste intrebarile la care domnul Cioclea va da neaparat raspunsuri, nu inteleg de ce nu a facut-o atunci cand i-am solicitat noi, mai ales ca a avut mai multe zile la dispozitie pentru a ne arata daca, intamplator, am inteles ceva gresit.

Iorga 22.03.2016 17:31

Acest articol este dovada clara ca in Moldova se poate arunca cu noroi in absolut orice si oricine. Fara dovezi, doar cu insinuari mizerabile si fara nici o acoperire. Si cum adica musiu "admin"? Nu articolul trebuie sa dovedeasca daca omul a facut ceva ci bietul "acuzat" trebuie sa-si dovedeasca nevinovatia. Asta mi se pare de o nesimtire maxima, demna doar de bolsevicii care au produs foametea din Moldova de dupa razboi.

Gheorghe 22.03.2016 19:33

Pai asta e si problema, dle admin, ca ati asociat problema bancii cu persoana astfel manipuland opinia publica. Asa faceti voi jurnalism la ziarul national?

Judecatorul 23.03.2016 06:18

Ce frumoasa poveste pentru mioritici! Invata la liceul KGB=ist,G.Asachi,apoi merge la Universitatea de la Paris-Pantheon-Assas University,cu afilieri cominterniste.Dar ce-l mai interesant,ca smecherul a fost angajat la "spalatoria ruseasca"! Multi "postaci" mioritici,cred-ca tot ce zboara se maninca. Toate sumele spalate prin "spalatoria ruseasca" au lucrat pentru destabilizarea Georgiei,Ucrainei si a RM si alte zone ale lumii. Operatiunea "refujiatii",este opera lui Vovan Kremlevskii! Povestea pentru mioriticii crzatori in basme cu zmeii,de abea incepe.Dar,dale Doamne "olecuta" de analiza mioriticilor opaci! Multi "opaci mioritici",sunt ingrijorati ca "acest"preacurat ca lacrima Ciochlea,este aruncat in "noroiul"mioritic.Nu retraiti,mioriticilor,el este in noroiul mafiei,pina peste cap. Spectacolul continua! Si din nou muzic! pentru mioritici.

Dan 24.09.2016 12:01

Mi se par niste intrebari relevante puse de catre cei de la ziarul national, incat nu se pare ca comisia care a ales guvernatorul sa fi fost independenta... ce e independent in tara? credeti ca cei care au facut furtul prin intermediul lui Dragutan inclusiv ar permite sa vin la functia de guvernator BNM cineva care nu ar respecta regulile lor de joc? Consider naiva o altfel de interpretare, si lipsa de intrebari si increderea oarba care o demonstreaza multe din comentariile la acest articol. De asemenea, nu tot o comisie de genul la ales pe Dragutan?

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.12.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Aisbergul lui Șor

29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

29.11.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre r...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce notă îi puneți Guvernului condus de premierul Natalia Gavrilița pentru activitatea din primele 100 de zile de activitate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md