03:40:16 25.07.2024
Stiri

FOTO // Seară dedicată Republicii Moldova, găzduită de Custodele Coroanei, la București. Principele Radu, către participanții de la Chișinău: „Identitatea coroanei legată de plaiurile pe care le reprezentaţi”

Actualitate 19.05.2023 10:10 Vizualizări1758 Autor: Ziarul National
FOTO // Seară dedicată Republicii Moldova, găzduită de Custodele Coroanei, la București. Principele Radu, către participanții de la Chișinău: „Identitatea coroanei legată de plaiurile pe care le reprezentaţi” Familia Regală a RomânieiO seară de suflet cu genericul „Seara Palatului Elisabeta dedicată Republicii Moldova” a avut loc joi-seară la Palatul Elisabeta de la București, un eveniment de excepție găzduit de Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei române și Alteța Sale Regale Radu, Principele Consort.

La eveniment au participat înalți oficiali din Republica Moldova, printre care Vladimir Bolea, viceprim-ministru, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ana Revenco, ministrul Afacerilor Interne, Victor Parlicov, ministrul Energiei, și Sergiu Prodan, ministrul Culturii, Ambasadorul R. Moldova la București, Victor Chirilă, dar și personalități din România, inclusiv fostul președinte Emil Constantinescu, ministrul Economiei Florin Spătaru, Adrian Dupu, secretar de stat în Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova, consilierul prezidenţial Sergiu Nistor, fostul premier Victor Ciorbea, rectorul UNATC, Liviu Lucaci etc.

În calitate de invitat special a fost Corul de copii „Vocile primăverii” de la Liceul Teoretic „Ion Creangă” din municipiul Chișinău care, sub bagheta dirijorului Mădălina Ganea, a încântat publicul cu un recital de piese ale renumiților compozitori Eugen Doga, George Enescu și Johann Strauss.

„Seara Palatului Elisabeta dedicată Republicii Moldova, realizată la propunerea Casei Regale a României, în strânsă cooperare cu Ambasada Republicii Moldova la București, este o dovadă a legăturilor durabile, statornicite în timp, între Republica Moldova și Casa Regală a României, care rămâne un susținător neobosit al țării noastre, a aspirațiilor naționale și de integrare europeană a cetățenilor Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat de presă al Ambasadei R. Moldova la București.

În cadrul evenimentului, principele Radu le-a transmis oficialilor din R. Moldova că la Palatul Elisabeta sunt „la ei acasă”, coroana fiind delegată identitar de istoria modernă a Republicii Moldova.

„Domnule viceprim-ministru, în Palatul Elisabeta sunteţi acasă la dumneavoastră şi acest lucru este valabil pentru toţi concetăţenii dumneavoastră, fiindcă, în egală măsură, coroana este atât de legată identitar de istoria modernă a statului dumneavoastră tot atât pe cât este identitatea coroanei legată de plaiurile pe care le reprezentaţi. A vrut Dumnezeu ca după exact un sfert de secol de când preşedintele României l-a rugat pe Regele Mihai să pornească o campanie pentru promovarea României în structurile nord-atlantice şi ulterior europene, în urmă doar cu câteva luni preşedintele Republicii Moldova să ceară Majestăţii Sale Margareta, custodele Coroanei, acelaşi fel de sprijin instituţional şi frăţesc ce se duce departe în destinul nostru comun", a afirmat Principele Radu, citat de Agerpres.

El a precizat că Europa este într-unul din cele mai grave momente de securitate, iar Republica Moldova are aspiraţii pe care instituţia coroanei „le sprijină necondiţionat”.

„Suntem într-unul din cele mai grave momente de securitate pe care continentul şi, în orice caz, generaţia noastră le-a cunoscut vreodată, dar suntem şi într-un moment în care Republica Moldova are aspiraţii pe care coroana, instituţia coroanei, le sprijină necondiţionat. Şi ce fel mai frumos, mai reprezentativ ar putea fi de a sublinia şi ilustra aceste aspiraţii decât aducerea împreună a tot ce are simbolic statul moldovean de astăzi în societatea lui: profesori, elevi, medici, politicieni, militari, oameni de afaceri, academicieni, sportivi, oameni de toate vârstele şi de toate convingerile, de toate orientările politice şi de toate confesiunile, adunaţi laolaltă pentru a arăta că suntem solidari pe drumul acesta atât de complicat şi atât de vizionar, atât de respectabil al asigurării naţiunilor noastre că vor avea în generaţiile viitoare o viaţă prosperă, liberă, democratică şi predictibilă", a mai spus principele Radu.

El a amintit că Majestatea Sa a demarat încă de la începutul anului o serie de vizite în statele Uniunii Europene pentru susţinerea aspiraţiilor Republicii Moldova de integrare în Uniunea Europeană.

„Când Majestatea Sa, la începutul anului, a făcut prima vizită în Uniunea Europeană pentru susţinerea aspiraţiilor Republicii Moldova pentru integrarea în Uniunea Europeană, anume Suedia, am înţeles că demersul diplomatic nu este suficient şi ca atare, la foarte scurtă vreme, de fapt înaintea acestei vizite, a avut loc o misiune economică amplă, care a cuprins state din Uniunea Europeană, cu Germania, Italia şi Polonia, alături de România, împreună cu, desigur, o mulţime de reprezentanţi ai mediului de afaceri din Republica Moldova, dintre care unii sunt acum alături de noi. Majestatea Sa va vizita Spania când va prelua preşedinţia Uniunii Europene şi vom continua să fim şi la Chişinău, la Bălţi şi în alte locuri pentru a face acelaşi lucru şi în interiorul comunităţilor ţării", a precizat Principele Radu.

Acesta a spus că s-a dorit ca „întreaga suflare a societăţii Republicii Moldova" să fie reprezentată la evenimentul de la Palatul Elisabeta „pentru a arăta că e atât de bogată, atât de inepuizabilă ca resurse, ca talent, ca fidelitate şi credinţă, societatea pe care o sărbătorim în această seară, încât numai punerea lor tuturor împreună ne poate arăta adevărata forţă pe care o generaţie o poate avea atunci când şi-a propus mute munţii din loc", a declarat principele Radu.

Viceprim-ministrul Republicii Moldova, Vladimir Bolea, a mulţumit pentru primirea de la Palatul Elisabeta în cadrul unui eveniment dedicat Republicii Moldova, „care reuneşte personalităţi valoroase ale poporului român de pe ambele maluri ale Prutului".

„Suntem profund recunoscători Casei Majestăţii Sale pentru găzduirea acestui eveniment cu mari semnificaţii, dar ce atestă legătura durabilă, statornicită în timp, dintre familia Regală a României şi Republica Moldova şi nu în ultimul rând pentru tot sprijinul acordat constant promovări aspiraţiilor noastre naţionale şi de integrare europeană. Apreciem înalt devotamentul şi angajamentul familiei Regale asumat faţă de Republica Moldova, în baza valorilor comune de limbă, cultură, istorie şi identitate. Astfel, prin numeroasele proiecte implementate în domenii importante şi strategice pentru ţara noastră, Coroana Regală rămâne aproape de tinerii Republicii Moldova şi aspiraţiile acestora”, a spus Vladimir Bolea.

El a amintit că în Republica Moldova îşi desfăşoară activitatea, sub înaltul patronaj al Casei Regale a României, Liceul Teoretic „Regele Mihai I", în localitatea Timişeni, raionul Păuleni, iar începând din anul 2013 şcoala din comuna Regina Maria, raionul Soroca, poartă numele Reginei Maria.

„Totodată, anual, tinerii din Republica Moldova se bucură de bursele Regele Ferdinand I şi Regina Maria, fondate în anul 2015 de Majestatea Sa Margareta şi Principiile Radu.

Vicepremierul a menţionat şi promovarea de Casa Regală a relaţiilor economice strânse cu Republica Moldova şi desfăşurarea anuală, sub patronajul Principelui Radu, a Forumului Economic de Investiţii, „un eveniment de amploare extrem de apreciat la Chişinău".

„La ediţia din acest an a forumului au participat peste 200 de reprezentanţi ai companiilor româneşti şi străine interesate să contribuie cu investiţii şi să construiască parteneriate cu companii din Republica Moldova", a mai spus Vladimir Bolea.

Menționăm că la eveniment au mai participat membri ai corpului diplomatic, reprezentanți ai autorităților centrale și locale românești, rectori, editori, regizori, jurnaliști, reprezentanți din domeniul economic și oameni de afaceri din Republica Moldova și România, precum și reprezentanți ai asociațiilor studenților basarabeni.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Democrația urâtă și ...

19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md