17:45:00 19.09.2020
 
Stiri

România, dar și R. Moldova ar putea ajunge să exporte curmale, BANANE și kiwi. Specialiștii români spun că SECETA și canicula schimbă profilul agricol

Actualitate 06.08.2020 12:58 Vizualizări1645 Autor: Ziarul National
România, dar și R. Moldova ar putea ajunge să exporte curmale, BANANE și kiwi. Specialiștii români spun că SECETA și canicula schimbă profilul agricol


România s-ar putea lăuda, în curând, cu recoltele sale de kiwi, curmale, rodii și, de ce nu, banane. Specialiștii spun că în România se găsește sol potrivit pentru astfel de culturi, iar temperaturile sunt din ce în ce mai mari.

Verile din ultimii ani au început vijelios și au continuat secetos, o vreme atipică pentru culturile care au consacrat România. Același lucru se întâmplă și în R. Moldova, iar rezultatele se văd chiar în teren. Hectare întregi de culturi uscate înainte de vreme.

Cu mai bine de o lună înainte de terminarea sezonului de recoltare, ministrul Agriculturii de la București a făcut deja inventarul pagubelor. „Cele mai accentuate scăderi de producție sunt în Dobrogea. La grâu pentru că este suprafața cea mai mare. Peste 80% din suprafața însămânțată în toamnă a fost cu grâu, producția medie la hectar s-a diminuat cu 40%.Nu este singura cultură afectată. Datele adunate până acum arată că anul acesta recoltele de secară și rapiță vor fi cu aproape 20% mai mici față de anul trecut, asta în timp ce producția de orz se va diminua aproape la jumătate”, a spus ministrul Adrian Oros, citat de digi24.ro.

Canicula și seceta au compromis aceste culturi, iar previziunile pe anii următori nu sunt mai optimiste. Schimbările climatice din ultimii ani vor transforma România din grânarul Europei într-o țară care va exporta banane, curmale, rodii și chiar kiwi.

Astfel de culturi se întind deja pe hectare întregi chiar în nordul Bucureștiului, în campusul experimental al Facultății de Horticultură, din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București.

Florin Stănică, prorector al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București: „După părerea mea, tot ce înseamnă sudul țării, Dobrogea, sudul țării și vestul, partea de vest a țării, adică în bazinele tradiționale pentru cultura piersicului și caisului. Poate să fie cultivat acolo fără niciun fel de probleme”.

Nu este singurul soi de kiwi care poate crește în România. „Acesta este primul soi românesc de kiwi fără perișor. Este o plantă mult mai rezistentă la ger, poate să fie cultivată în zona de cultură a prunului”, spune Stănică.

Curmalele și bananele nordului sunt alte două specii de fructe cărora le priește vremea din România. Și nu doar atât. Pentru că în România nu există dăunători, producția de fructe începe să apară chiar la un an de la sădire. „Avem nevoie de fermieri care să aibă puțin curaj de întreprinzători care să își dorească să investească în niște culturi de nișă, dar care sunt perfect adaptate condițiilor din România”, a punctat prorectorul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.09.2020 12:45 Ziarul National Dodon e de acord ca POLITICIENII să n...

18.09.2020 09:26 Nicolae Negru Nicolae Negru // E posibilă refacerea...

15.09.2020 10:03 Ziarul National Alecu Reniță // Moldova are chipul și...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md