11:55:07 24.05.2022
Stiri

Robot autonom care rezolvă, în doar două minute și jumătate, 16 misiuni, creat de elevi din R. Moldova: ​18 echipe au fost promovate în finala FIRST LEGO League Moldova 2022

Actualitate 10.05.2022 16:23 Vizualizări1242 Autor: Ziarul National
Robot autonom care rezolvă, în doar două minute și jumătate, 16 misiuni, creat de elevi din R. Moldova: ​18 echipe au fost promovate în finala FIRST LEGO League Moldova 2022


Peste 220 de elevi, ghidați de 47 de antrenori, au proiectat, construit și programat la Chișinău un robot autonom pentru a rezolva, în doar două minute și jumătate, un set de 16 misiuni predefinite, amplasate pe un teren de joc special, toate simulând probleme legate de transportarea încărcăturilor.

De asemenea, participanții la semifinalele FIRST LEGO League Challenge Moldova 2022, care s-au desfășurat pe 7 și 8 mai la Centrul Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului”, în cadrul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, au prezentat și alte proiecte de inovare, explorând provocările sistemului internațional de transport și venind cu soluții tehnologice și metode inovatoare pentru a îmbunătăți logistica bunurilor.

Competiția în domeniul tehnologiei și roboticii, dedicată copiilor cu vârsta între 9 și 16 ani, a avut patru probe dedicate tematicii „Cargo Connect”, iar juriul de specialitate a promovat 18 echipe în finala FIRST LEGO League Moldova 2022, care va avea loc pe 14 mai.

„Multe proiecte interesante au fost prezentate prin care participanții au propus idei și soluții de transportare rapidă, eficientă și ecologică. De exemplu, au fost propuse aplicații mobile pentru gestionarea coletelor la oficiile poștale, construcția de drumuri subterane destinate transportării mărfurilor și coletelor, crearea de platforme pentru încărcarea rapidă a mărfurilor în camioane, roboți pentru transportarea mărfurilor pe terenuri dificile etc. De asemenea, participând la această competiție, tinerii și-au demonstrat competențele de comunicare eficientă și colaborare în echipă. Este o activitate complexă, o adevărată explozie de inovație, perseverență și motivație”, a afirmat Angela Prisăcaru, consultant principal la Ministerul Educației și Cercetării, membru al juriului FIRST LEGO League Moldova.

Veronica Eșanu, manageră Antreprenoriat și Inovare în cadrul Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Suedia, susține că abilitățile pe care le dezvoltă elevii în timpul pregătirii și participării la astfel de evenimente îi vor ajuta în viitor să acceseze joburi bune în domeniile tehnologiei și ingineriei în cadrul unor companii moderne.

Evenimentele FIRST LEGO League Challenge Moldova 2022 se desfășoară în cadrul Programului Național de studiere a Roboticii Educaționale și sunt organizate sub egida Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova, cu suportul USAID Moldova și al Suediei în cadrul Proiectului Tehnologiile Viitorului. Parteneri ai acestei ediții sunt companiile din sectorul TIC: Orange Moldova, Pentalog și FFW Agency.

FIRST LEGO League Challenge este cea mai importantă competiție internațională din domeniul tehnologiei și roboticii dedicată copiilor și adolescenților cu vârsta cuprinsă între 9 și 16 ani, care se desfășoară în prezent în 110 de țări, cu participarea anuală a peste 680 de mii de elevi, în cadrul a 3 700 de evenimente.

În Republica Moldova, cursul de Robotică este studiat în peste 200 de instituții de învățământ și biblioteci, iar competiția se află la cea de a VII-a ediție.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.05.2022 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Parteneriatul Estic 2

20.05.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Rusia a înghițit găl...

16.05.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // PAS, generalul Scump...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți judicioasă decizia autorităților de la Chișinău de a interzice utilizarea pe teritoriul R. Moldova a simbolurilor care promovează agresiunea militară a Federației Ruse în Ucraina („Z”, „V” și panglica negru-oranj)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md