12:39:24 27.02.2021
 
Stiri

R. Moldova va plăti peste 15 000 de euro unui tânăr TORTURAT de polițiști în timpul evenimentelor din aprilie 2009. Reclamantul a fost ARS cu țigări aprinse de către „oamenii legii”

Actualitate 19.01.2021 15:42 Vizualizări1193 Autor: Ziarul National
R. Moldova va plăti peste 15 000 de euro unui tânăr TORTURAT de polițiști în timpul evenimentelor din aprilie 2009. Reclamantul a fost ARS cu țigări aprinse de către „oamenii legii”


R. Moldova a mai fost condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) în cazul maltratării unui tânăr în timpul evenimentelor din aprilie 2009. Astfel, reclamantului Muradu urmează să i se plătească suma de 15 000 de euro în calitate de prejudiciu moral și 840 de euro - în calitate de costuri și cheltuieli de judecată.

Potrivit Asociației „Promo-LEX”, cauza în care R. Moldova a fost condamnată se referă la încălcări ale drepturilor omului care au avut loc în aprilie 2009.

Reclamantul s-a plâns că a fost torturat, după ce a fost reținut și arestat de către organele de drept, după violențele din centrul Chișinăului.

Victima susține că pe 7 aprilie 2009, la ora 16.15, a fost reținut de către poliție și dus la Secția de poliție Centru din Chișinău. El nu ar fi fost informat despre motivele reținerii sale și nici nu i s-a permis să-și sune părinții sau să angajeze un avocat la alegerea sa. Procesul-verbal de reținere, întocmit la ora 23:00, nu menționa ora precisă a reținerii reclamantului.

La secția de poliție, reclamantul a fost forțat să pozeze cu un scut în mână și cu un tricou negru deasupra capului. În tot acest timp a fost lovit și agresat verbal de ofițeri și ars cu țigări aprinse. Ulterior, reclamantul a fost plasat într-o celulă care nu avea mobilă, cu excepția unui scaun, unde a petrecut nouă ore fără hrană sau apă și fără acces la o toaletă sau posibilitatea de a se odihni.

La aproximativ 1 dimineața, la 8 aprilie 2009, a fost adus în fața unui procuror și a avut acces la un avocat din oficiu. Cererea sa de a-și chema părinții și de a-și angaja propriul avocat a fost respinsă fără niciun motiv.

Solicitantului i s-a cerut să semneze mai multe documente, fără a le putea citi. Ori de câte ori încerca să citească ce semnează, polițiștii îl loveau. În timpul detenției sale, reclamantul a fost maltratat în mod regulat de diferiți ofițeri de poliție, chiar în fața anchetatorului. Cel din urmă i-a spus reclamantului la 8 aprilie 2009 că, dacă nu va coopera și nu va semna fiecare document care i se va cere să fie semnat, va fi torturat. După ce a văzut tineri în celulă cu semne foarte severe de rele tratamente, el a știut că amenințarea este gravă și a semnat toate documentele.

La 16 aprilie 2009, în ziua eliberării sale din detenție, a fost examinat la Centrul de reabilitare „Memoria” pentru victimele torturii, iar medicii au constat trei semne de arsuri pe mâna stângă a reclamantului.

De asemenea, tânărul suferea, printre altele, de consecințele unei leziuni la cap, care includea sindromul de hipertensiune intracraniană și tulburarea de stres post-traumatic, precum și o afecțiune a urechii post-traumatică. Medicii au ajuns la concluzia că dovezile medicale și psihologice au susținut declarațiile reclamantului cu privire la maltratarea acestuia.

CtEDO a constată că autoritățile au luat cunoștință de acuzațiile reclamantului la 13 aprilie 2009, dar nu este clar ce a împiedicat autoritățile, în cursul anului inițial al anchetei, să efectueze lista acțiunilor de investigație menționate de guvern în observațiile sale, cu atât mai mult că, la 13 aprilie 2009, reclamantul a descris cum arătau mai mulți ofițeri de poliție pe care i-a acuzat de rele tratamente.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.02.2021 09:17 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să așteptăm primăvar...

23.02.2021 08:19 Ziarul National APELUL lui Alecu Reniță pentru Maia S...

22.02.2021 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Moscova îi spune Chi...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce credeți că trebuie să facă președintele Maia Sandu în continuare, după ce Curtea Constituțională i-a anulat decretul de nominalizare repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md