22:45:40 10.08.2022
Stiri

R. Moldova și Ucraina s-au DECUPLAT de la sistemul energetic al Rusiei și funcționează în continuare SEPARAT: „Testele au decurs fără incidente”

Actualitate 27.02.2022 17:55 Vizualizări4350 Autor: Ziarul National
R. Moldova și Ucraina s-au DECUPLAT de la sistemul energetic al Rusiei și funcționează în continuare SEPARAT: „Testele au decurs fără incidente”
Poză simbol


Sistemul energetic al Ucrainei și o parte a celui din R. Moldova funcționează în prezent separat de cel al spațiului CSI.

Chiar dacă a fost atacată militar pe 24 februarie de către Federația Rusă și pe teritoriul statului vecin se dau în continuare lupte grele și sângeroase, Ucraina nu a renunțat la testele preconizate din timp privind izolarea celor două sisteme energetice în perioada 24 - 26 februarie 2022.

Guvernul de la Chișinău a anunțat astăzi că testele „au decurs fără incidente” și nu s-a mai revenit la situația de până la demararea acestora.

„Susținem poziția Ucrainei de a rămâne în regim de funcționare izolat și grăbirea procesului de interconectare sincronă completă a sistemului energetic național la rețeaua Europei Continentale a ENTSO-E. Pentru cetățeni, comunicăm că sistemul electroenergetic al Republicii Moldova funcționează în regim normal, fără incidente”, se arată într-un mesaj al Guvernului.

Menționăm că testul din perioada 24 - 26 februarie curent face parte din planul de acțiuni descris în Studiile privind interconectarea sincronă a sistemelor electroenergetice din R. Moldova și Ucraina cu ENTSO-E finalizate recent și care au demonstrat fezabilitatea tehnică a interconectării.

Acesta a presupus deconectarea insulei energetice Burshtyn din Vestul Ucrainei de la rețeaua Europei Continentale a ENTSO-E și sincronizarea ei cu sistemul energetic unificat al Ucrainei, deconectarea sistemului energetic al Ucrainei de la sistemul energetic unificat din Belarus și deconectarea sistemului energetic al Ucrainei de la sistemul energetic unificat al Federației Ruse.

Premierul Natalia Gavrilița a anunțat că acest lucru nu afectează procesul de contractare de către R. Moldova a energeiei elecrice de la Centrala de la Cuciurgan, situată în stânga Nistrului, pentru asigurarea cu energie electrică a unei alte părți din teritoriul republicii noastre.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
08.08.2022 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dacă Putin îi ucide ...

05.08.2022 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Himera URSS și front...

01.08.2022 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre s...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md