19:40:31 17.06.2024
Stiri

R. Moldova și România își unesc eforturile pentru a organiza un BAZAR diplomatic la Bruxelles: Artiști, creatori, artizani și meșteri de pe ambele maluri ale Prutului își vor prezenta produsele în inima UE

Actualitate 12.05.2023 11:57 Vizualizări2705 Autor: Ziarul National
R. Moldova și România își unesc eforturile pentru a organiza un BAZAR diplomatic la Bruxelles: Artiști, creatori, artizani și meșteri de pe ambele maluri ale Prutului își vor prezenta produsele în inima UE


Artiști din domeniul muzicii, artei plastice, filozofiei și literaturii, creatori, artizani și meșteri din România și Republica Moldova își vor prezenta creațiile la Bruxelles, în cadrul primei ediții a bazarului diplomatic, eveniment organizat sub patronajul ambasadelor României și Republicii Moldova din Regatul Belgiei.

Bazarul diplomatic, care va reuni la Bruxelles oameni de creație ce promovează conceptul de „slow movement” - produse unice, personalizate, realizate în acord cu principiile de respectare a mediului, a ciclurilor naturale, a biodiversității și autenticității - va avea loc în perioada 13 - 15 mai curent.

Deschiderea oficială a Bazarului diplomatic, care va avea loc sâmbătă, 13 mai, ora 14.00, la Universitatea Liberă din Bruxelles, se va bucura de prezența ambasadorilor României și a Republicii Moldova, alți ambasadori și diplomați acreditați în Regatul Belgiei, reprezentanți ai instituțiilor europene cu sediul la Bruxelles, oameni de afaceri, iubitori ai conceptului „slow movement”.

Târgul va fi deschis atât reprezentanților comunității din România și din Republica Moldova, cât și publicului larg belgian, zilnic între orele 10.00 – 19.00 (adresa: Sala de Marmură a ULB - Av. Franklin Roosevelt 50, 1050 Bruxelles).

Bazar Diplomatic, Bruxelles, 13 - 15 mai:

Slow manufacturing – stilouri unicat produse manual – prezente la Bruxelles prin intermediul atelierului manufacturier POENARI din nordul Moldovei, care continuă o tradiție românească străveche, începută atunci când românul Petrache Poenaru breveta în Franța la 1827 invenția: „Condei portaret fără sfârșit, alimentându-se el însuși cu cerneală". Vom avea plăcerea de a descifra meandrele scrisului împreună cu managerul atelierului manufacturier, domnul Lucian Poenari.

Slow music - live piano + voceMARTINAMEOLA - cea mai tânără elevă a Conservatorul de Muzică „Giuseppe Verdi” din Milano și LAURA DOS SANTOS– studenta bruxelleza îndrăgostită de cântecele Mariei Tănase.

Slow art – pictură – ne va fi dezvăluită de trei pictorițe cu un palmares special - ANCAMEDREA, ANA MARIA MINCU și CEZAREA KOLESNIK, care vor avea un vernisaj permanent organizat în cadrul bazarului, dar și un panel de dezbatere asupra actului de creație suprem – pictura!

Slow fashion – calitate și unicitate - talentul creatorului și personalitatea unică a purtătorului - ii tradiționale, ii urbane, port tradițional și neo-tradițional, tricouri identitare - prezentate de designeri ai zestrei contemporane, autentici păstrători și promotori ai frumosului etern – ADRIAN OIANU, ANDA ENE, MÂNDRA CHIC, SEZĂTOARE BRUXELLES, ELENARENTEA. Invitat special – VICTORIAMINCU .

Evenimentul va culmina cu un fashion-show, în cadrul căruia modelele vor defila pe inconfundabila muzică neo-tradițională mixată live de Nico de Transilvania!

Slow reading – Literatură românească și limba română vor fi onorate pe tot parcursul zilei de 15 mai în prezența unor ilustre scriitoare din România și Republica Moldova – LILIA CALANCEA, EMILIA IVANCU, RADMILA POPOVICI, DORA ALINA ROMANESCU, dar și în cadrul Conferinței „Normă și uz în limba română II – Studiu de caz DOOM3” la care va participa prof. Daiana Theodora CUIBUS din cadrul Universității Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. De asemenea, se va organiza și o prezentare de carte academică.

În cadrul Bazarului, Nico de Transilvania va prezenta și Proiectul INTERBEING, care în 2022 a câștigat Endangered Landscapes Programme Arts Prize oferit de Cambridge Conservation Initiative.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md