21:52:44 22.03.2023
Stiri

VIDEO // R. Moldova NU are nicio șansă să fie parte a lumii libere fără SPRIJINUL României. Maia Sandu, despre SCUTUL R. Moldova: „Fără ajutorul României, nu ne-am fi descurcat. Avem două ministere de Externe, unul la Chișinău și altul la București”

Actualitate 13.12.2022 18:39 Vizualizări2520 Autor: Ziarul National
VIDEO // R. Moldova NU are nicio șansă să fie parte a lumii libere fără SPRIJINUL României. Maia Sandu, despre SCUTUL R. Moldova: „Fără ajutorul României, nu ne-am fi descurcat. Avem două ministere de Externe, unul la Chișinău și altul la București”


Președinta Maia Sandu recunoaște că, dacă ajutorul României ar fi oprit, atunci R. Moldova ar înceta să mai fie parte a lumii libere. Totodată, șefa statului menționează că R. Moldova a supraviețuit crizelor din ultima perioadă grație suportului multidimensional al Bucureștiului.

„Sprijinul României este multidimensional. Nu știu dacă este vreun domeniu în care România nu ne sprijină. Și cu resurse pentru dezvoltare. De fiecare dată când avem o criză energetică România vine cu ajutor indiferent dacă vorbim despre electricitate, gaze sau păcură sau altceva. România ne ajută cu sprijin bugetar. România ne ajută atunci când avem criză în sistemul medical. Toate crizele prin care am trecut am reușit să le trecem doar datorită sprijinului României. Vorbesc foarte serios. Altfel nu cred că ne-am fi descurcat”, a declarat Maia Sandu, în cadrul unui interviu pentru RFI România

Președinta a apreciat implicarea personală a omologului Klaus Iohannis în depășirea crizelor din ultima perioadă, inclusiv obținerea statutului de țară-candidată la aderare.

„Asta se datorează implicării Guvernului României. Integrarea europeană și obținerea statutului de țară-candidată. Așa cum spune domnul ministru Nicu Popescu, noi ne simțim că avem două ministere de Externe - ministerul de Externe de la Chișinău și ministerul de Externe de al București. Interesele R. Moldova sunt promovate cu aceeași intensitate de către București, așa cum sunt promovate de către Chișinău, de către noi”.

Maia Sandu a fost întrebată ce ar însemna pentru R. Moldova o stopare a sprijinului României, așa cum a cerut un lider de partid parlamentar de la București (George Simion, AUR n.r.). „Nu mi-am imaginat și nu vreau să-mi imaginez un asemenea scenariu. Avem o relație excelentă. Nu cred că vreodată am avut o relație mai bună între Chișinău și București. Cred că putem să consolidăm și să construim pe această relație. Nu văd cum ne-am descurca fără sprijinul Bucureștiului în această perioadă complicată. Fără sprijinul României, ar însemna să devenim și mai vulnerabili și să ne pierdem șansa de a rămâne parte a lumii libere”, a punctat Maia Sandu.

În cadrul aceluiași interviu, șefa statului a menționat că Bucureștiul și Chișinăul trebuie să lupte împreună împotriva dezinformării.

„În primul rând, cea mai mare parte a propagandei și a dezinformării se face, totuși, în limba rusă. În R. Moldova avem mulți cetățeni care cunosc limba rusă. Pe această cale se întâmplă lucrurile. Spre exemplu, dacă vorbim despre Autonomia Găgăuză. Acolo foarte puțini oameni vorbesc limba română. Ei nu au, în general, posibilitatea să se informeze din sursele R. Moldova. Atunci, ei sunt expuși doar la această informați care vine din Federația Rusă și nu cunosc alte realități, nu au alte izvoare. Este adevărat că propaganda rusă merge dincolo de cea pe care o transmite de la Moscova în limba rusă și că au investit și în propagandă în limba română.

Noi încercăm să luptăm. Am modificat cadrul legal pentru a pune anumite obstacole în calea propagandei și dezinformării. Încercăm să consolidăm capacitățile instituțiilor care trebuie să prevină și să combată dezinformarea. Dar e nevoie de un efort comun al Chișinăului și al Bucureștiului, pentru că noi de unii singuri nu ne descurcăm. Așa cum lucrăm pe mai multe dimensiuni împreună, așa și aici trebuie să lucrăm împreună”, a conchis Maia Sandu.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

BUREBISTA 13.12.2022 19:36

„Nu mi-am imaginat și nu vreau să-mi imaginez un asemenea scenariu...” Dar scenariul în care dispare „statul” RM prin reIntegrare în România ți l-ai imaginat madame prezident??? Sau îți place tare sî șii prîșidinti la calicia aia sovieto-moscăleascî ci sî chiamî RâMa???

vasile 13.12.2022 20:03

Recunoaste si Gondon,ca de alta modalitate avea sa suga ( degetul) pentru a se resusita dar e incomod sa critice talibanii moscovithi!

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.03.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Cine să facă reUnirea?

20.03.2023 09:06 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin, Maia Sandu și...

17.03.2023 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scuturând rămășițele...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că decizia Parlamentului de a modifica sintagma „limba moldovenească” cu cea de „limba română” în legislația națională, în conformitate cu decizia Curții Constituționale din anul 2013, este corectă?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md