19:47:16 04.08.2021
 
Stiri

R. Moldova a acordat, în perioada crizei pandemice, cel mai MIC suport agenților economici, comparativ cu alte state din regiune

Actualitate 22.02.2021 17:59 Vizualizări1011 Autor: Ziarul National
R. Moldova a acordat, în perioada crizei pandemice, cel mai MIC suport agenților economici, comparativ cu alte state din regiune


Firmele din Republica Moldova au primit cel mai redus suport din partea statului în perioada crizei pandemice, în comparație cu alte țări din regiune precum România, Polonia, Georgia sau Federația Rusă.

Potrivit sondajului „COVID-19: Impactul asupra firmelor”, realizat de Banca Mondială, doar 5,9% dintre agenții economici din Republica Moldova au declarat că au primit sau așteaptă să primească suport din partea autorităților statului pe timp de coronacriză. Pentru comparație, datele aceluiași sondaj arată că în Polonia circa 79,4% dintre firme au beneficiat de suportul statului în această perioadă de criză, în Georgia - circa 51,4%, iar în România - 48,5%.

„În Republica Moldova, întreprinderile mici au fost cele mai afectate de criză și tot ele au asimilat și cel mai puțin suport din partea statului. Doar 2% dintre întreprinderile cu până la 20 de angajați au menționat, potrivit sondajului Băncii Mondiale, că au primit ajutor, pe când în cazul întreprinderilor medii și mari această rată a fost de 10-15 la sută”, a menționat Stas Madan, economist superior al Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, autor al capitolului „Firmele” al Publicației MEGA, ediția 22.

Circa 22% dintre reprezentanții întreprinderilor chestionate în Republica Moldova au afirmat că nu s-au calificat pentru suport guvernamental, iar 31 la sută dintre agenții economici au spus că nici nu știau despre faptul că statul oferă anumite oportunități de asistență mediului de afaceri, fapt ce denotă și lipsa unei comunicării eficiente dintre autoritățile statului și mediul de afaceri, punctează Stas Madan. Astfel, numărul companiilor care au declarat că nu au fost eligibile pentru a primi suport depășește de aproape patru ori numărul celor care au primit sau așteaptă să primească asistență din partea statului.

„Anul 2021 se va înscrie în continuare în logica unei stări excepționale în care statele vor trebui să intervină activ pentru a susține populația și firmele, făcând în același timp derogări de la regulile bugetar-fiscale. Chiar și Fondul Monetar Internațional (FMI), care mereu pune în prim-plan prudența, a menționat repetat în ultimul raport privind perspectivele economiei globale că acțiunile de politici ar trebui să asigure un sprijin eficient până când recuperarea în curs de desfășurare este una fermă, cu accent pe promovarea imperativelor-cheie de creștere a potențialului de producție, asigurarea unei creșteri participative care să aducă beneficii tuturor și accelerarea tranziției către o dependență mai redusă de carbon”, a punctat Stas Madan, citat de un comunicat de presă al „Expert-Grup”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.08.2021 09:06 Nicolae Negru Nicolae Negru // Retorica electorală ...

30.07.2021 09:31 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin e nemulțumit d...

26.07.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Jocul cifrelor și al...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că trebuie să fie viitorul prim-ministru al R. Moldova, după victoria PAS din alegerile parlamentare anticipate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md