20:57:32 17.06.2024
Stiri

„Putin a MINŢIT”! Este o mobilizare TOTALĂ 100% pentru un conflict cum nu s-a mai văzut de la cel de-al Doilea Război Mondial. Sunt înrolaţi cu forţa şi bărbaţii care n-au efectuat serviciul militar

Actualitate 23.09.2022 15:59 Vizualizări2115 Autor: Ziarul National
„Putin a MINŢIT”! Este o mobilizare TOTALĂ 100% pentru un conflict cum nu s-a mai văzut de la cel de-al Doilea Război Mondial. Sunt înrolaţi cu forţa şi bărbaţii care n-au efectuat serviciul militar


Bărbaţii dintr-un sat din estul Siberiei, cu vârste între 18 şi 60 ani, au avut o oră să-şi împacheteze lucrurile şi să se prezinte la recrutare. Spre dimineaţă, unii au profitat de puţinul timp rămas şi s-au adunat la o cârciumă pentru a bea vodcă înainte de plecare, în timp ce alţii s-au îmbrăţişat şi şi-au urat unul altuia să fie în siguranţă. Toate femeile satului au plâns şi au făcut semnul crucii când microbuzul cu iubiţii, cu soţii, cu taţii, cu fiii, cu fraţii sau nepoţeii lor îmbarcaţi, a pornit către apus. Nimeni nu ştie dacă se vor mai întoarce acasă vreodată.

La miezul nopţii, într-un sat populat de 450 de persoane din estul Siberiei, regiunea Zakamensky din Buriatia, o femeie iese afară din casă după ce aude câinii lătrând. Simte că ceva nu este în regulă. Au venit nişte militari cu ordine de la Kremlin! Şeful satului se plimba din casă în casă, căutând să înmâneze peste 20 de somaţii pentru înrolare. Somaţia a fost distribuită bărbaţilor din tot satul, în special celor eligibili pentru serviciul militar. Bărbaţii, cu vârste între 18 şi 60 ani, au avut o oră să-şi împacheteze lucrurile şi să se prezinte la recrutare.

Este prima şi cea mai mare mobilizare a Rusiei de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace şi a produs confruntări la centrele de recrutare şi chiar proteste, scrie The Guardian.

Rusia ar putea lua în considerare să înroleze forţat mai mult decât 300 000 de bărbaţi.

Yanina Nimayeva, o jurnalistă din Ulan-Ude în Buriatia, s-a plâns că soţul ei, în vârstă de 38 de ani, a primit somaţie, deşi nu a servit niciodată în armată şi nu este rezervist.

„Nu ai cinci copii?” l-au întrebat cei responsabili de înrolare. Soţul meu a râs şi a spus „da, cinci copii”. „Ei bine, bine, aşteaptă-te să primească şi ei somaţii pentru înrolare”, a povestit ea.

„Am înţeles că avem o cotă. Republica noastră trebuie să adune 4 000 de soldaţi”, a spus Nimayeva într-un videoclip adresat guvernatorului regional.

În timpul unui interviu televizat de miercuri, Șoigu a spus că Rusia va viza 300.000 de militari, în principal cei cu experienţă militară recentă şi rezerviştii. Dar numărul real dintr-un ordin semnat de Putin este secret - UN MILION, transmite ziarul independent rus Novaya Gazeta Europe.

În Neryungri, al doilea oraş ca mărime din Sakha, cunoscut şi sub numele de Yakutia, imagini video arată zeci de bărbaţi adunaţi pe stadionul de fotbal Gornyak unde sunt urcaţi în autobuze ca să ajungă la centrele de recrutare, în timp ce membrii familiei îşi luau rămas bun în lacrimi. Mulţi dintre bărbaţi păreau să aibă între 30 şi 40 de ani.

„Au dat deja somaţii muncitorilor din Kolmar şi Mechel” (două mari companii miniere cu operaţiuni în regiune), a spus activistul care a postat videoclipul. „Ei dau somaţii toată noaptea.”

În Daghestan, un videoclip arată că oamenii se confruntă furioşi cu un oficial care argumentează în favoarea proiectului la un centru de recrutare.

Oficialul a spus că fiul ei lupta în Ucraina din februarie.

„Lupţi pentru viitorul copiilor voştri”, a strigat femeia mulţimii în faţa unei clădiri municipale.

„Noi nu avem un prezent, despre ce fel de viitor vorbeşti?” a strigat un bărbat din mulţime.

La Moscova, sute de oameni s-au adunat pentru a protesta pe strada Arbat din centrul oraşului după ce Putin a anunţat mobilizarea aşa zis parţială.

Iar ofiţerii de poliţie au început să-i înroleze forţat pe cei reţinuţi de la protest.

Printre aceştia s-a numărat şi Artem Krieger, un tânăr reporter pentru postul de ştiri Sota Vision, care a fost reţinut în ciuda faptului că era acolo pentru a prezenta protestele.

„Toţi bărbaţii, absolut toată lumea, au primit somaţii pentru înrolare”, a spus Krieger în timpul unui interviu pentru TV Rain din spatele unei dube de poliţie.

„Vor fi înrolaţi şi bărbaţi care nu au servit niciodată în armată”, a spus el, „cărora li se cere acum să se prezinte la centrele de recrutare”.

Amploarea mobilizării în toată Rusia este uluitoare. Un videoclip a arătat mai mult de 100 de potenţiali recrutaţi aliniaţi în spatele unui avion An-12 pe un aeroport din Khurba din regiunea Khabarovsk, din estul îndepărtat.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md