12:57:43 03.12.2021
Stiri

Pui sare multă în mâncare zilnic? Iată ce boli rişti!

Actualitate 18.08.2020 19:55 Vizualizări1593 Autor: Ziarul National


Pui sare multă în mâncare zilnic? Iată ce boli rişti!

Cu siguranţă aţi văzut măcar o singură dată (dacă nu aţi şi făcut acest gest) o persoană ce adaugă sare în mâncarea deja sărată. Micile particule de sare se scurg rapid în preparatele culinare şi din gustoase pentru unii devin şi mai gustoase. Până aici nimic rău, însă consumul exagerat de sare este asociat în multe cazuri cu probleme de sănătate precum hipertensiunea arterială.

Pe termen lung, fără tratament specific şi în cocteil cu alţi factori sau afecţiuni hipertensiunea arterială pune viaţa în pericol. Am întrebat-o pe conferenţiar universitar dr. Elisabeta Bădilă, Preşedinte Grup de Lucru Hipertensiune Arterială, Societatea Română de Cardiologie de ce nu este bună multă sare în bucate.

CSÎD: Ce este hipertensiunea arterială?
Dr. Elisabeta Bădilă:
Hipertensiune înseamnă atunci când valorile tensiunii arteriale sistolice depăşesc valoarea de 140 mmHg şi valorile tensiunii arteriale diastolice sunt mai mari de 90 mmHg.

CSÎD: De ce nu este bună sarea pentru hipertensivi? Ce reacţie are în organism sarea?
Dr. Elisabeta Bădilă:
Pe termen scurt, în urma unei mese bogate în sare prin vasele de sânge şi artere poate să circule un volum mai mare de sânge. Aceasta poate duce la o creştere temporară a tensiunii arteriale. Potrivit datelor din studii, vârsta şi obezitatea pot amplifica acest efect al sării. Pe termen lung informaţiile analizate sugerează că o dietă bogată în sare creşte semnificativ tensiunea arterială.

De-a lungul timpului s-au acumulat dovezi convingătoare care arată că scăderea consumului de sare se asociază cu scăderea tensiunii arteriale sistolice şi diastolice atât la subiecţii hipertensivi, cât şi normotensivi, într-o manieră dependentă de doză. Un aport crescut de sare asociază risc de boală cardiovasculară şi accident vascular ischemic.

CSÎD: Câtă sare putem consuma într-o zi?
Dr. Elisabeta Bădilă:
Se consideră că aportul optim de sare din alimente este de sub 5 grame pe zi.

CSÎD: Românii sunt cunoscuţi că pun sare în mâncarea deja sărată?
Dr. Elisabeta Bădilă:
Românii consumă frecvent peste 20 de grame zilnic!

Citiți continuarea interviului pe csid.ro

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.12.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Aisbergul lui Șor

29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

29.11.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre r...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce notă îi puneți Guvernului condus de premierul Natalia Gavrilița pentru activitatea din primele 100 de zile de activitate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md