23:23:11 19.07.2024
Stiri

PROTOCOL // Cetățenii R. Moldova se vor putea angaja oficial în calitate de îngrijitori în Israel, după modelul înțelegerii dintre Chișinău și Tel Aviv în ceea ce privește muncitorii din construcții

Actualitate 08.11.2023 13:55 Vizualizări1533 Autor: Ziarul National
PROTOCOL // Cetățenii R. Moldova se vor putea angaja oficial în calitate de îngrijitori în Israel, după modelul înțelegerii dintre Chișinău și Tel Aviv în ceea ce privește muncitorii din construcții MMPS


Republica Moldova și Statul Israel vor semna un protocol privind angajarea temporară a moldovenilor în calitate de îngrijitori ai vârstnicilor și ai persoanelor cu dizabilități.

Subiectul a fost abordat luni în cadrul discuțiilor dintre delegația Autorității pentru Populație și Imigrări din Statul Israel și a organizației non-profit Centrul pentru Migrațiune Internațională și Integrare cu secretara de stat de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Felicia Bechtoldt, și angajați ai Direcției politici ocupaționale și de reglementare a migrației forței de muncă.

La întrevederea a fost subliniat faptul că guvernele ambelor state au demarat procedurile necesare pentru asigurarea prelungirii implementării Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Statului Israel privind angajarea temporară, care are drept scop să sporească transparența în procesul de angajare legală în Statul Israel, să combată angajarea ilegală și să asigure respectarea drepturilor muncitorilor moldoveni în Statul Israel.

„Extinderea acordului oferă cetățenilor oportunitatea de încadrare în câmpul muncii în Statul Israel, în domeniul construcțiilor, în baza unui contract individual de muncă pentru o perioada de un an, cu posibilitatea extinderii acestuia, conform prevederilor acordului, până la trei ani și 6 luni”, amintește Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

În prezent, cele două state desfășoară procedurile finale, necesare pentru semnarea Protocolului B, asupra căruia au fost încheiate negocierile în luna iunie a anului curent. Acesta va stabili condițiile de recrutare și angajare a cetățenilor Republicii Moldova în calitate de îngrijitori ai persoanelor în vârstă și a celor cu dizabilități din Statul Israel.

Acordul permite cetățenilor R. Moldova să ocupe un loc de muncă în mod transparent și fără intermediari, să aibă salariu atractiv achitat conform contractului individual de muncă, asigurare medicală completă, dar și să fie asistați de instituțiile competente din Statul Israel în oferirea suportului necesar pentru migranții străini în cazul încălcării drepturilor acestora.

Pe parcursul anului curent, au fost desfășurate deja patru runde de recrutări de personal pentru a munci legal în Israel.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md