17:02:48 20.04.2024
Stiri

Program comun România - R. Moldova: Zeci de meșteri populari de pe ambele maluri ale Prutului au creat Asociația „Meșteșugurile Neamului”: Unde poate fi văzută o expoziție permanentă a acestora

Actualitate 19.10.2021 11:41 Vizualizări1021 Autor: Ziarul National
Program comun România - R. Moldova: Zeci de meșteri populari de pe ambele maluri ale Prutului au creat Asociația „Meșteșugurile Neamului”: Unde poate fi văzută o expoziție permanentă a acestora


Un grup de 20 de meșteri populari din regiunea de sud a Republicii Moldova și din județele Galați și Vaslui din România au creat Asociația Meșterilor Populari „Meșteșugurile Neamului”.

Scopul Asociaţiei este desfăşurarea de activităţi în zona transfrontalieră pentru conservarea și promovarea meşteşugurilor tradiţionale în vederea dezvoltării turismului, astfel încât valorile culturale moștenite să poată fi transmise și generaţiilor viitoare.

Cei 20 de meșteri populari de pe ambele maluri ale Prutului vor avea grijă de o expoziție permanentă, care a fost deja inaugurată în incinta Palatului Culturii „Nicolae Botgros” din orașul Cahul.

Pe lângă obiectele de artizanat, vizitatorii vor putea răsfoi un Catalog al meșterilor populari autentici, fiecare pagină prezentând povestea unei persoane și dezvăluind istoria meșteșugului într-o anumită localitate, informații despre produse și date de contact.

Aceste rezultate au fost atinse în cadrul proiectului „Renașterea meșteșugurilor populare autentice - moștenire culturală comună ca punct focal pentru dezvoltarea economică și turistică durabilă", implementat de către Agenția de Dezvoltare Regională Sud din Republica Moldova, în calitate de Beneficiar Lider și Asociația „ART - Meșteșugurile Prutului" din Iași, România, în calitate de partener, în cadrul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova, 2014-2020, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI).

În cadrul proiectului au fost descoperiți în total 65 de meșteri populari recunoscuți în mod public în regiunea transfrontalieră.

Menționăm că proiectul a fost implementat timp de 16 luni și a implicat etnografi și autorități de pe ambele maluri ale Prutului.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md