11:15:52 20.04.2024
Stiri

Operațiunea „Telegram” // Procurorul general SUSPENDAT, învinuiri grave la adresa Maiei Sandu, dar și a ministrului Justiției. Stoianoglo a solicitat PROCURATURII tragerea la răspundere penală a lui Sergiu Litvinenco și altor membri ai CSP

Actualitate 08.12.2022 13:14 Vizualizări2405 Autor: Ziarul National
Operațiunea „Telegram” // Procurorul general SUSPENDAT, învinuiri grave la adresa Maiei Sandu, dar și a ministrului Justiției. Stoianoglo a solicitat PROCURATURII tragerea la răspundere penală a lui Sergiu Litvinenco și altor membri ai CSP cotidianul.md


Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, este convins că președinta Maia Sandu ar sta în spatele „operațiunii” de înlăturare a sa din funcție, plan care ar fi fost implementat de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, și unii membri ai Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

„Președinta Maia Sandu a inițiat și a coordonat personal acțiunile de înlăturare din funcție, dar și intentarea unor dosare penale pe numele meu. Actualul sistem de justiție este subordonat personal Maiei Sandu”, a acuzat astăzi Stoianoglo, cercetat penal în câteva dosare, în cadrul unei conferințe de presă.

În susținerea afirmațiilor sale, Stoianoglo a prezentat în calitate de „probă” discuțiile apărute în spațiul public din contul spart de Telegram al lui Sergiu Litvinenco, inclusiv care se referă la „reținerea și plasarea sa în celulă”. Această acțiune ar fi fost coordonată personal de Litvinenco, spune procurorul general suspendat.

„Acești criminali continuă să conducă republica, după ce au comis o crimă împotriva mea. „Devine clar acum de ce președinta Sandu nu a semnat imediat decretul de demiterea mea. A urmat cu strictețe instrucțiunile pe care tot ea le-a inițiat. Oare la ce decizie după asemenea dezvăluiri evidente ale lui Litvinenco ar trebui să mă aștept din partea sistemului judecătoresc și procuraturii? Astfel, solicit demisia ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, dar și a membrilor CSP implicați în înlăturarea ilegală a procurorului general. Am depus astăzi o cerere la Procuratura Generală, în care cer și tragerea la răspundere penală a lui Sergiu Litvinenco și a unor membri ai CSP”, a adăugat Stoianoglo.

De menționat că Alexandr Stoianoglo, numit în funcție în urma unui concurs desfășurat de guvernarea ACUM - PSRM în 2019, măsluit de reprezentanții socialiștilor, a fost suspendat din funcție pe 5 octombrie 2021, după ce a reușit să contribuie la eliberarea din pușcărie a lui Veaceslav Platon și să-l salveze pe Igor Dodon de intentarea mai multor dosare, inclusiv cel care vizează renumitul „kuliok”. Tot atunci, pe numele lui Stoianoglo a fost pornit un dosar pe mai multe capete de acuzare.

Procurorii îi impută lui Alexandr Stoianoglo săvârșirea următoarelor infracțiuni:

- abuz de serviciu, săvârșit în interesul unui organizații criminale, manifestat prin eliberarea din detenție a condamnatului Veaceslav Platon și renunțarea ilegală la acuzarea, în rezultatul căruia a fost cauzat bugetului public național un prejudiciu în sumă de 869 224 839,76 lei ( art. 47, 327 alin.(3) din Codul penal);

- corupere pasivă, manifestată prin primirea și acceptarea de bunuri și avantaje sub orice formă ce nu i se cuvin de la Veaceslav Platon, în sumă de 63 233 032,7 lei (art.324 din Codul penal);

- falsul în declarații, caracterizat prin neincluderea intenționată în declarația de avere și interese personale a faptului că soția sa, începând cu data de 05.01.2021 este unul din beneficiarii efectivi ai unei societăți înregistrate în Ucraina (art.352/1 alin.(2) din Codul penal).


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md