05:53:30 25.09.2021
Stiri

Primarul Ion Ceban pune PRESIUNE pe noua majoritate parlamentară. Solicitările de care nu pomenea când socialiștii dețineau puterea în R. Moldova: „Cerem depolitizarea fondurilor naționale de investiții și repartizarea lor după criterii obiective…”

Actualitate 26.07.2021 16:25 Vizualizări2717 Autor: Ziarul National
Primarul Ion Ceban pune PRESIUNE pe noua majoritate parlamentară. Solicitările de care nu pomenea când socialiștii dețineau puterea în R. Moldova: „Cerem depolitizarea fondurilor naționale de investiții și repartizarea lor după criterii obiective…”


„Parlamentul s-a constituit, iar reprezentanții Autorităților Publice Locale (APL) și cetățenii de rând așteaptă rezultate”, a declarat astăzi primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, după prima ședință a Legislativului R. Moldova de legislatura a XI-a.

Potrivit lui Ceban, partidele care au acces în Parlamentul R. Moldova au semnat o declarație publică înaintată de Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) privind descentralizarea APL.

„Este un document foarte important ce prevede:

-alocarea directă în bugetele locale a impozitului din venitul persoanelor juridice (IVPJ) colectate în teritoriul respectiv în volum de cel puțin 10% pentru bugetele mun. Chișinău și Bălți; cel puțin 15% pentru bugetele municipiilor și orașelor reședință de raion; cel puțin 50% pentru bugetele orașelor și satelor (comunelor);

-creșterea defalcărilor de la impozitul pe venitul persoanelor fizice (IVPF) pentru orașe și municipii de la 50% la cel puțin 75%;

-asigurarea dreptului APL la politici proprii de cadre și remunerare, inclusiv revizuirea sistemului de remunerare și stimulare în conformitate cu principiile autonomiei locale în vederea asigurării unor garanții și flexibilități suficiente pentru realizarea funcțiilor legale;

-impulsionarea procesului de delimitare, înregistrare și evaluare a proprietății municipale/locale;

-depolitizarea fondurilor naționale de investiții și repartizarea lor după criterii obiective și crearea unui fond național de acoperire a contribuțiilor pentru proiecte mari de infrastructură câștigate de către APL;

-reducerea controlului administrativ, judiciar și politic asupra APL.

Împreună cu primarii din toată R. Moldova, mizăm pe îndeplinirea angajamentelor asumate de către deputați, fapt care va ajuta substanțial în obținerea rezultatelor și mai frumoase în toate domeniile. Progresele trebuie să înceapă”, a scris Ceban într-o postare pe Facebook.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.09.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ce înseamnă pentru „...

20.09.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Apatia transnistrean...

17.09.2021 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dilema Maiei Sandu

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Maia Sandu trebuie să plece la Moscova pentru a-l ruga pe Vladimir Putin să vândă gaze mai ieftine Republicii Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md