11:34:00 04.12.2023
Stiri

Prim-ministra Natalia Gavrilița, la întâlnirea cu omologul său nipon, Fumio Kishida: „Asistenţa tehnică oferită R. Moldova de către Japonia ne ajută considerabil în realizarea obiectivului de creștere a calității vieții oamenilor”

Actualitate 28.09.2022 16:27 Vizualizări1081 Autor: Ziarul National
Prim-ministra Natalia Gavrilița, la întâlnirea cu omologul său nipon, Fumio Kishida: „Asistenţa tehnică oferită R. Moldova de către Japonia ne ajută considerabil în realizarea obiectivului de creștere a calității vieții oamenilor”


„Asistenţa tehnică oferită de Japonia şi programele destinate republicii noastre ne ajută considerabil în realizarea obiectivului de creștere a calității vieții oamenilor și în avansarea procesului de modernizare. Ne bucurăm că Japonia rămâne un partener de încredere și suntem deschiși să aprofundăm relațiile noastre bazate pe valori comune de libertate, democrație și supremația legii”.

Mesajul i-a fost transmis astăzi premierului nipon, Fumio Kishida, de către șefa Guvernului, Natalia Gavrilița, aflată într-o vizită la Tokyo.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, discuțiile dintre cei doi oficiali s-au axat pe posibilitățile de extindere a relațiilor moldo-japoneze, fiind abordate și ultimele evoluții din regiune, precum și impactul lor asupra republicii noastre, inclusiv prin prisma numărului mare de cetățeni ucraineni primiți de Republica Moldova.

Prim-ministra a apreciat suportul Japoniei în gestionarea crizei refugiaților și combaterea pandemiei Covid-19. La fel, șefa Executivului a exprimat gratitudine guvernului nipon pentru susținerea consecventă acordată țării noastre de-a lungul anilor, în vederea modernizării domeniilor-cheie pentru dezvoltarea Republicii Moldova.

Potrivit prim-ministrei, în prezent, autoritățile de la Chișinău au nevoie de finanțare adițională pentru a răspunde numeroaselor provocări, a asigura reziliența economică și a continua reformele inițiate în beneficiul cetățenilor.

Prim-ministra s-a referit și la cooperarea economică dintre cele două state, reiterând interesul R. Moldova pentru atragerea de noi investiții nipone și organizarea unor foruri de business. În același timp, Natalia Gavrilița a vorbit despre acordarea regimului preferenţial la importul produselor agroalimentare moldoveneşti în Japonia, în special pentru vinuri, și importanța inițierii unor proiecte comune care vor contribui la creșterea eficienței energetice în Republica Moldova.

„Premierul Fumio Kishida a apreciat înalt intensificarea relațiilor moldo-nipone în ultimii ani, menționând deschiderea reciprocă a misiunilor diplomatice din cele două țări, creșterea programelor de asistență, precum și sprijinul Agenției japoneze de explorare aerospațială în lansarea primului satelit moldovenesc. Premierul Japoniei și-a exprimat aprecierea pentru solidaritatea demonstrată de moldoveni în ajutorarea refugiaților ucraineni, care au plecat din calea războiului, și a menționat că țara sa va ține cont de contribuția Republicii Moldova la securitatea regională, asigurând în continuare sprijin pentru cetățenii moldoveni”, cităm din comunicatul Guvernului.

Menționăm că prim-ministra Natalia Gavrilița întreprinde, în perioada 26 - 28 septembrie curent, o vizită la Tokyo, unde urmează să participe la funeraliile de stat ale fostului premier japonez, Shinzo Abe.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
04.12.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șoșoacă, Dodon, Voronin

01.12.2023 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // România, la aniversare

01.12.2023 08:59 Ziarul National Nicolae Enciu // 1 Decembrie 1918: „R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md