Președintele Germaniei, IMPRESIONAT de agenda de REFORME prezentată de Maia Sandu. Oficialul german s-a referit și la POLITICIENII moldoveni, care au încercat să ÎMPIEDICE desfășurarea scrutinului parlamentar
Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, susține că este „impresionat” de agenda de reforme care i-a fost prezentată astăzi de Maia Sandu și a promis că țara sa, dar și Uniunea Europeană (UE) se vor implica plenar în implementarea acesteia. Declarația a fost făcută astăzi la Berlin, în cadrul unei conferințe de presă comune, susținută împreună cu președinta Maia Sandu.
„Mă bucur de vizita oficială a Maiei Sandu în Germania. Chiar la debutul mandatului ei am avut ocazia să vorbim la telefon, dar o vizită oficială reprezintă un semnal foarte important al relației strânse și de parteneriat dintre R. Moldova și Germania. Cursul reformator curajos pe care l-ați ales și-l reprezentați evidențiază faptul că relațiile noastre pot deveni și mai strânse. Vă asigur că Germania are un interes major pentru o R. Moldovă democrată, stabilă și prosperă. De aceea, pledăm aici pentru un sprijin pentru țara dumneavoastră. Ne dorim prietenie, parteneriat între R. Moldova și UE”, a precizat președintele Germaniei.
Oficialul german a mai adăugat că este la curent că se fac presiuni pentru ca Transnistria să obțină independența față de R. Moldova.
„R. Moldova nu este într-o situație politică tocmai facilă. Transnistria încearcă să obțină suveranitate și integritate teritorială. Condițiile sunt dificile, dar noi sperăm ca după alegerile parlamentare să existe posibilitatea de apropiere în cadrul formatului 5+2. Din păcate, în ultimii ani nu au existat progrese palpabile în cadrul acestui format. Sperăm că alegerea dvs. în funcția de președinte, dar și în urma alegerilor parlamentare, să aibă loc progrese”.
Frank-Walter Steinmeier s-a referit și la politicienii din R. Moldova care au atacat judecătorii Curții Constituționale și au încercat să împiedice desfășurarea scrutinului din 11 iulie curent.
„Am discutat despre deciziile Curții Constituționale, care au netezit drumul spre alegerile anticipate. Aceste decizii au fost o piatră de temelie pentru dezvoltarea statului de drept. În ultimele săptămâni, am observat cu toții, din nefericire, că multor actori politici din R. Moldova le lipsește respectul față de Constituție și Curtea Constituțională. Sper ca rezultatul alegerilor parlamentare să creeze claritate, dar și să netezească calea în acest sens. Indiferent de rezultatul alegerilor, observăm o polarizare puternică la nivel de societate. Cei care cred că în zilele noastre polarizarea reprezintă o excepție în țările occidentale… Trebuie să accentuăm că situația din R. Moldova nu este una normală, avem multe de făcut. Doamna președinte ne-a impresionat cu programul de reforme, care se extinde asupra tuturor domeniilor: economie, politică, justiție. E un program reformator și nu pot să-mi exprim decât respectul absolut. Trebuie să mai fim conștienți că noi aici, în Germania, avem o altă stare a lucrurilor spre deosebire de R. Moldova.
Sunteți la începutul acestei misiuni, iar noi, Germania, vă urăm mult succes în acest demers și vrem să vă sprijinim din răsputeri. Nu există dubii în ceea ce privește sprijinul UE și Germaniei pentru R. Moldova, din contra. Vă amintesc că multe ajutoare nu au fost virate R. Moldova, pentru că nu au fost îndeplinite condițiile asumate, reformele necesare. De aceea, nu dorim doar să acordăm sprijin, dar este o condiție de bază pentru anii următori, pentru ca R. Moldova să se poată schimba, să se poată dezvolta cu perspectivele pe care mi le-a relatat doamna președinte”, a conchis Frank-Walter Steinmeier.
Circa 400 de profesori din școlile cu predare în limbile minorităților naționale își vor îmbunătăți competențele de cunoaștere a limbii române. MEC a lansat un program de formare lingvistică
Opt MINIȘTRI de Externe din formatul Nordic-Baltic 8 vin la Chișinău săptămâna viitoare
Gruparea Șor, LOVITURĂ, după lovitură. Compania „Meta” a eliminat o rețea de pagini și conturi cu știri false în limba rusă, care favoriza așa-zisul bloc „Pobeda”, dar și alte partide proruse