17:26:16 04.12.2022
Stiri

Președinta Maia Sandu: Dacă „Gazprom” taie gazul de la 1 octombrie pentru R. Moldova, vom apela la alți parteneri

Actualitate 29.09.2022 09:59 Vizualizări1665 Autor: Ziarul National
Președinta Maia Sandu: Dacă „Gazprom” taie gazul de la 1 octombrie pentru R. Moldova, vom apela la alți parteneri


Riscul ca „Gazprom” să deconecteze Republica Moldova de la gaz după 1 octombrie este unul real, iar dacă acest lucru se va întâmpla, autoritățile vor înlocui parțial consumul de gaze cu alte surse de energie și vor cumpăra de la alți parteneri, a declarat președinta Maia Sandu miercuri-seară, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii”, moderată de Alex Cozer la Jurnal TV.

Potrivit șefei statului, contractul dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” este valabil încă patru ani și „nu ar trebui să se schimbe nimic” după 1 octombrie curent.

„De la 1 octombrie se schimbă doar condițiile de preț. Conform formulei din acest contratct, de la 1 octombrie prețul gazelor pentru Republica Moldova trebuie să se micșoreze substanțial. Respectiv, nu ar trebui să se facă anumite anunțuri, pentru că este doar o altă lună de continuare a contractului. Acum noi auzim zvonuri și avem suspiciuni că cei de la „Gazprom” nu vor să continue acest contract pentru că nu le convine ca Republica Moldova să treacă la un preț mai mic decât cel pe care l-a plătit în această vară. Și am plătit un preț mare, pentru că prețul de piață a fost foarte înalt”, a explicat Maia Sandu.

Aceeași sursă a recunoscut că autoritățile de la Chișinău nu au nicio claritate în privința intențiilor „Gazprom”-ului și probabil vom ști ce comportament adoptă gigantul rus chiar pe 1 octombrie, la miezul nopții.

„Evident că, dacă se întrerupe furnizarea de gaze de la „Gazprom”, există un plan B pe termen scurt. Pe termen mediu, acest plan va trebui completat. Trebuie să fim gata pentru orice scenariu. (...) Pentru sectorul de încălzire se va folosi păcură. Încercăm să folosim toate posibilitățile”, a spus șefa statului.

Maia Sandu a mai pecizat că, dacă după 1 octombrie „Gazprom”-ul va condiționa livrarea gazelor naturale pentru R, Moldova doar la prețul mare de piață care este acum, atunci republica noastră se va orienta definitiv spre piața europeană.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
04.12.2022 10:13 497 Simion vrea dragoste pe bani
Top stiri
04.12.2022 10:13 494 Simion vrea dragoste pe bani

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.12.2022 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // România întreagă, un...

01.12.2022 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino: Dodecalogul românilor b...

29.11.2022 11:33 Cazimir Țino Cazimir Țino: Riscurile și erorile Ch...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că „Gazprom” are motive întemeiate pentru a reduce livrările de gaze către R. Moldova cu 56,5% pentru luna decembrie, contrar contractului semnat cu „Moldovagaz”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md