16:59:53 18.05.2024
Stiri

Președinta Maia Sandu, BOICOTATĂ din nou de miniștri: Nu au interzis exporturile de grâne

Actualitate 30.03.2021 19:36 Vizualizări2493 Autor: Ziarul National
Președinta Maia Sandu, BOICOTATĂ din nou de miniștri: Nu au interzis exporturile de grâne


Guvernul, întrunit astăzi în ședință după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), nu a luat nicio decizie vizavi de recomandarea acestei structuri prezidate de către președintele Maia Sandu vizavi de stoparea temporară a exportului de grâne, pentru a nu admite creșterea prețurilor la pâine.

În favoarea acestei decizii s-a pronunțat doar premierul interimar, Aureliu Ciocoi.

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, s-a plâns că nu a fost invitat astăzi la ședința CSS și a declarat că, în prezent, securitatea alimentară a R. Moldova nu este în pericol.

Potrivit lui Perju, roada de grâu a fost de 600 de mii de tone în anul 2020, iar până acum au fost exportate 107 mii de done de grâne.

R. Moldova are nevoie de 300 - 350 de mii de tone de grâu pentru consumul intern. „Nu este lipsă de grâu în țară”, a spus ministrul Perju.

Ministrul a propus ca subiectul să fie examinat la ședința următoare a Guvernului, care ar putea avea loc săptămâna viitoare, fiindcă atunci dânsul va avea date concrete, solicitând deja „informații din teritoriu”.

Ministrul în exercițiu al Justiției, Fadei Nagacevschi, a cerut o pauză, pentru ca membrii Cabinetului de miniștri să se întrunească tot astăzi pentru a discuta subiectul.

Drept urmare, premierul interimar Aureliu Ciocoi a chemat miniștrii la Guvern astăzi, la ora 20.30: „Fizic, la etajul 6”.

„Există riscuri privind securitatea alimentară, în contextul secetei de anul trecut. Suntem îngrijorați de majorarea prețurilor și ne îngrijorează situația cetățenilor cu venituri mici, care nu pot să-și permită să plătească mai mult pentru produse de primă necesitate, inclusiv pâine. Am văzut discuții în spațiul public despre o anumită tranzacție efectuată de Agenția Rezerve Materiale în aceste săptămâni. Din rezerva de stat au fost vândute grâne, iar aceste grâne ajung la export, chiar dacă noi am discutat ca acest proces de reîmprospătare să fie folosit pentru a crește oferta aici, pe piața internă și, respectiv, pentru a nu permite creșterea prețurilor”, a declarat președintele Maia Sandu, după ședința de astăzi a CSS.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md