09:30:28 25.03.2019
 
Stiri

Povestea „omului cu brațul de aur” al cărui sânge a salvat viața a… UN MILION de bebeluși

Știri 21.05.2018 15:40 Vizualizări709 Autor: Ziarul National
Povestea „omului cu brațul de aur” al cărui sânge a salvat viața a… UN MILION de bebeluși Sursa: cunoastelumea.ro

În 1951, James Harrison era un tânăr australian care suferise o intervenție chirurgicală majoră a toracelui. Medicii i-au îndepărtat unul dintre plămâni, lucru ce l-a ținut în spital circa trei luni de zile.

În acest timp dificil, Harrison a aflat că trăia datorită unei cantități mari de sânge pe care o primise în timpul operației. Impresionat de gestul oamenilor care l-au ajutat, îndată ce a devenit major, James a început să întoarcă gestul și a început la rândul său să doneze sânge. Imediat după ce Harrison a devenit donator, doctorii i-au spus bărbatului că sângele său ar putea rezolva o problemă mortală.

De ce era atât de prețios sângele său?

„În Australia, până în 1967, mii de copii mureau literalmente în fiecare an, iar medicii nu știau de ce. Era un lucru groaznic. Femeile treceau prin numeroase avorturi spontane sau copiii se nășteau cu leziuni ale creierului. Știm acum cauza acestor drame: boala rhesus, o condiție în care sângele unei femei gravide începe să atace celulele sanguine ale bebelușului său nenăscut”, a declarat JNM Femme Jemma Falkenmire de la Serviciul de sânge al Crucii Roșii australiene.

Boala Rhesus apare atunci când o femeie gravidă are sânge rhesus-negativ (RhD negativ) și copilul din pântecele ei are sânge rhesus-pozitiv (RhD pozitiv), moștenit de la tată. În aceste condiții, mama poate produce anticorpi care distrug celulele sanguine „străine” ale bebelușului. Doctorii au descoperit că Harrison are un anticorp rar în sânge, iar în anii 1960 aceștia i-au folosit sângele pentru a dezvolta un vaccin numit Anti-D. Anti-D face ca mamele cu sânge RhD negativ să nu mai producă anticorpi RhD în timpul sarcinii.

Medicii nu știau de ce Harrison are acest tip de sânge rar. Cea mai bună estimare a acestora sugerează că ar putea avea legătură cu transfuziile pe care le-a primit la 14 ani, în timp ce mamele care au beneficiat de-a lungul timpului de sângele bărbatului îl consideră un miracol, un trimis al lui Dumnezeu.

Cunoscut sub numele de „Omul cu brațul de aur”, James Harrison a efectuat 1.173 de donări de sânge, 1.163 de la brațul drept și 10 de la cel stâng. Potrivit celor de la Crucea Roșie din Australia, James a donat în mod regulat sânge timp de 60 de ani, lucru ce a dus la salvarea a cel puțin un milion de bebeluși. Crucea Roșie afirmă, de asemenea, că în Australia nu există mai mult de 50 de persoane cunoscute ca având acești anticorpi, lucru ce îl face pe James un om cu adevărat special.

„Este destul de ciudat când oamenii spun: «oh, ai făcut asta și ești erou». Este ceva ce pot să fac. Este unul dintre talentele mele, probabil singurul meu talent, că pot fi un donator de sânge”, a declarat Harrison pentru CNN.

Sursa: cunoastelumea.ro

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2019 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Martir sau violator,...

22.03.2019 09:51 Nicolae Negru Alegerile s-au încheiat, dar campania...

18.03.2019 09:17 Nicolae Negru După politica turtei dulci, vine poli...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce coaliție de guvernare credeți că va fi formată în R. Moldova după alegerile parlamentare din 24 februarie 2019?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md