06:15:39 03.12.2021
Stiri

„Politica externă echilibrată” a lui Dodon, în discursul premierului Gavrilița, la Consiliul șefilor de state CSI: „Suntem siguri că CSI are potențialul să devină o asociație eficientă și de succes”. Mesajul transmis lui Putin la subiectul gazelor

Actualitate 15.10.2021 14:19 Vizualizări8400 Autor: Ziarul National
„Politica externă echilibrată” a lui Dodon, în discursul premierului Gavrilița, la Consiliul șefilor de state CSI: „Suntem siguri că CSI are potențialul să devină o asociație eficientă și de succes”. Mesajul transmis lui Putin la subiectul gazelor


Noua conducere a R. Moldova promovează o „politică externă echilibrată”, iar Comunitatea Statelor Independente (CSI) are potențialul să devină o structură de succes, dacă va lua în considerare „realitățile și provocările vremii”.

Mesajul a fost transmis astăzi de către premierul Natalia Gavrilița care participă online la Consiliul șefilor de stat ai Comunității Statelor Independente și a salutat participanții, printre care președinții Rusiei și Belarusului, Vladimir Putin și Alexandr Lukașenko, inclusiv din partea președintei Maia Sandu.

„Suntem siguri că CSI are potențialul să devină o asociație mai eficientă și de succes, dacă scopul primordial al acesteia va deveni creșterea bunăstării oamenilor din statelor noastre. Vreau să menționez că abordarea noii conduceri a Republicii Moldova urmărește în mod constant o politică externă echilibrată, luând în considerare interesele partenerilor noștri și promovându-și propriile priorități. CSI este un forum important pentru noi, deoarece deschide pentru Republica Moldova oportunități pentru cooperare economică și comercială eficientă și reciproc avantajoasă”, a declarat Natalia Gavrilița.

Premierul de la Chișinău a adăugat că R. Moldova este interesată de consolidarea și dezvoltarea în continuare a legăturilor comerciale în cadrul CSI pe principii de egalitate și în condiții reciproc avantajoase.„Piețele țărilor din Comunitatea Statelor Independente sunt bine cunoscute producătorilor și exportatorilor moldoveni. Suntem gata să furnizăm produse agricole competitive și de înaltă calitate, dar și produse industriale. Sunt sigură că statele noastre au un mare potențial pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale, care nu a fost pe deplin valorificat până acum. În opinia mea, una dintre sarcinile CSI este de a realiza acest potențial al cooperării comerciale și economice cât mai plenar.

De aceea, Republica Moldova vorbește mereu despre importanța eliminării barierelor din calea comerțului reciproc în cadrul mecanismelor existente în spațiul CSI. Apreciem foarte mult oportunitățile oferite de zona de liber schimb CSI și am dori să vedem această zonă cu adevărat liberă - fără restricții comerciale, care, din păcate, au fost aplicate în ultimii ani la o serie de mărfuri moldovenești, principalele pentru exportatorii noștri”, a punctat premierul.

Natalia Gavrilița a adăugat că regimul de liber schimb cu UE pe care îl are R. Moldova nu reprezintă un obstacol, ci face republica noastră mai atractivă pentru partenerii din CSI, inclusiv în ceea ce privește deschiderea de întreprinderi mixte, creșterea investițiilor și implementarea proiectelor reciproc avantajoase care vizează diferite piețe.

De asemenea, prim-ministrul de la Chișinău a abordat, în discursul său consecințele crizei pandemice, dar și cooperarea în domeniul energetic.

„Criza provocată de pandemie are un impact negativ asupra economiilor țărilor noastre și asupra situației economice a întregii regiuni. În aceste condiții, este important să fie adoptate măsuri comune pentru a fi intensificată cooperarea economică și a consolida interacțiunea în domeniul comerțului, transporturilor și comunicațiilor. În acest sens, credem că deschiderea noastră, înțelegerea problemelor cu care se confruntă partenerii, precum și disponibilitatea pentru sprijin reciproc sunt importante. Republica Moldova este interesată de o cooperare eficientă în sectorul energetic și mizează pe soluționarea cât mai rapidă a problemei aprovizionării cu gaze naturale a republicii noastre. Sunt sigură că abordarea propusă de noi va găsi înțelegere printre partenerii noștri”, a mai declarat prim-ministrul de la Chișinău.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

TUN 16.10.2021 13:59

Vitzica beata care suge la 2 vaci Nu este deloc dest-eapta.Pe motif ca devine Dependenta de 2 vaci nu numai de una.

TUN 17.10.2021 00:01

Vitzica beata care suge la 2 vaci Nu este deloc dest-eapta.Pe motif ca devine Dependenta de 2 vaci nu numai de una.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

29.11.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre r...

26.11.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // România și nevoia de...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce notă îi puneți Guvernului condus de premierul Natalia Gavrilița pentru activitatea din primele 100 de zile de activitate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md