04:11:34 06.03.2021
 
Stiri

Platforma „DA” și PD, pe aceeași lungime de undă: „Acest eșec ne îndepărtează și mai mult de alegerile anticipate și face iminent pericolul instalării unui guvern PSRM-Șor. E nevoie de un GUVERN proeuropean. Legea ne mai oferă o șansă”

Actualitate 23.02.2021 18:14 Vizualizări1704 Autor: Ziarul National
Platforma „DA” și PD, pe aceeași lungime de undă: „Acest eșec ne îndepărtează și mai mult de alegerile anticipate și face iminent pericolul instalării unui guvern PSRM-Șor. E nevoie de un GUVERN proeuropean. Legea ne mai oferă o șansă” cotidianul.md


Platforma „Demnitate și Adevăr” și Partidul Democrat (PD) consideră că, după decizia de astăzi a Curții Constituționale, mai sunt șanse pentru a învesti un guvern de factură proeuropeană, deși pentru acest lucru va fi nevoie și de voturile deputaților socialiști.

„Platforma DA militează în continuare pentru alegeri parlamentare anticipate, organizate de un guvern de profil proeuropean responsabil, capabil să gestioneze crizele din societate, în conformitate cu normele legale și Constituția R. Moldova. Constatăm că, prin mimarea procedurilor constituționale și eludarea Constituției, declanșarea alegerilor anticipate imediate a eșuat. Astfel, rezultatul acestui eșec ne îndepărtează şi mai mult de alegerile anticipate şi face iminent pericolul instalării unui guvern PSRM-Șor, guvern care va izola internațional R. Moldova, cu consecințe dramatice pentru bunăstarea și siguranța cetățenilor”, a declarat liderul Platformei DA”, Andrei Năstase.

În acest sens, Năstase a reiterat disponibilitatea de a conduce un guvern minoritar, dar care nu poate fi învestit fără voturile deputaților socialiști.

„Platforma DA își reiterează poziția oficială de a-şi asuma un guvern minoritar de profil proeuropean, capabil să gestioneze cele mai stringente probleme ale oamenilor și ale țării, respectiv să organizeze alegeri anticipate libere și corecte. În acest sens, Platforma DA cheamă la negocieri partidele proeuropene responsabile şi consultări urgente cu președintele țării în vederea identificării rapide a unor soluții de ieșire din criza generalizată. Respingem cu fermitate orice fel de narative propagandistice și manipulatorii care vor încerca să zădărnicească limpezirea situației politice din R. Moldova prin instalarea unui guvern minoritar asumat de Platforma DA”, a adăugat politicianul.

Acesta nu a ezitat să o „înțepe” pe Maia Sandu: „Politicieni responsabili sunt doar cei care știu cum și reușesc să găsească soluții în favoarea oamenilor, fără a se abate de la litera și spiritul legilor și fără a compromite, prin abordările, deciziile și activitatea lor idealul național, democrația, statul de drept și dreptul poporului la un viitor mai bun”.

La rândul său, președintele PD, Pavel Filip, a afirmat că mai sunt șanse pentru a învesti un guvern proeuropean.

„A venit și dezlegarea mult așteptată. Curtea Constituțională ne spune clar că decretul președintelui privind desemnarea unui candidat la funcția de prim-ministru este neconstituțional. Cu toate acestea, legea ne mai oferă o șansă: Curtea ne spune că fracțiunile parlamentare și președintele trebuie să recurgă la noi consultări. Ce înțelegem este că încă nu au fost epuizate toate șansele pentru învestirea unui guvern care să scoată țara din criză și că această decizie a CC ne spune clar că trebuie să găsim soluția pentru criza politică prin respectarea procedurilor constituționale. Putem opri procesul pornit deja de instalare a unui guvern susținut de Șor numai dacă reușim, prin consens și dialog serios, să învestim un guvern de echilibru, care ar asigura menținerea direcției proeuropene.

Rămâne clar pentru noi oricum: PD nu va vota niciun guvern susținut de Șor și transfugi”, a conchis Filip.

Decretul prezidențial prin care Natalia Gavriliţa a fost desemnată repetat, pe 11 februarie, la funcţia de premier a fost declarat neconstituţional.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Tarnacop 23.02.2021 18:43

Filip, care dizolva Parlamentul la ordinul lui Plohotniuc este proeuropean ?!!! Poate ei toti - care-i suflau proxenetului in fund si executau ordine ilegale deja sunt virgini, si-au ispasit pedeapsa ?

Mihail 23.02.2021 18:45

Pocaitilor li se earta greselile. Nastase trebue sa se pocaeasca pentru votul in favoarea Rusiei la Bruxel. De acolo vine reitingul actual al partidului. Filip trebue sa se pocaeasca de colaborarea cu Plahotniuc. Clinul cu clin se dezbate. Uitativa la Dodon ca ea prajina inainte ca curva. Va doresc succes daca sunteti sinceri.

Leon DT. 23.02.2021 22:38

Hotărârea CCM e rea, dar şi aducătoare de claritate кто есть кто. Principalul ca M. Sandu să nu se teamă să meargă la REFERENDUM, pe care îl va câştiga la sigur şi al de Dodon,Năstase şi sateliţii lor vor mai primi-o odată la bot. Iar cîrdăşiile cu "pro-europenii" Ţîrdea, Bătrîncea, Furculiţa, Diacov, Finu Candu, dar şi cu Năstase, la nimic bun nu vor aduce.

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
05.03.2021 09:26 Nicolae Negru Nicolae Negru // Calea constituțional...

01.03.2021 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce tac ambasadorii

26.02.2021 09:17 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să așteptăm primăvar...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce credeți că trebuie să facă președintele Maia Sandu în continuare, după ce Curtea Constituțională i-a anulat decretul de nominalizare repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md