11:46:06 04.12.2022
Stiri

Planul R. Moldova în cazul în care „Gazprom” va SISTA, de la 1 octombrie, furnizarea de gaze naturale. Maia Sandu: „Autoritățile statului sunt pregătite să acționeze în orice situație, după scenariile pregătite anterior”

Actualitate 26.09.2022 11:14 Vizualizări1131 Autor: Ziarul National
Planul R. Moldova în cazul în care „Gazprom” va SISTA, de la 1 octombrie, furnizarea de gaze naturale. Maia Sandu: „Autoritățile statului sunt pregătite să acționeze în orice situație, după scenariile pregătite anterior”


Prețul la gazele naturale pentru cetățenii R. Moldova ar urma să scadă semnificativ de la 1 octombrie curent, dar nu există certitudinea că „Gazprom” își va respecta obligațiunile din contractul încheiat cu „Moldovagaz”.

Președinta Maia Sandu a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Președinție, că R. Moldova are rezerve de resurse energetice pentru luna octombrie, după care va pune în aplicare scenariile aprobate anterior, în cazul în care „Gazprom” va sista livrările e gaze din luna octombrie.

„Pentru situația în care „Gazprom” nu-și va îndeplini obligațiile contractuale, avem anumite rezerve pentru luna octombrie și după luna octombrie vom pune în aplicare celelalte planuri elaborate până acum pentru un asemenea scenariu. Discuții cu „Gazprom” au loc în fiecare lună și de fiecare dată facem referință la contract. R. Moldova are un contract și, în conformitate cu acesta, începând cu 1 ocotimbrie, prețul trebuie să scadă semnificativ pentru consumatorii din R. Moldova și e de datoria celor de la „Gazprom” să-și respecte obligațiunile contractuale. Dacă vor face sau nu acest lucru, vom vedea”, a punctat șefa statului.

Potrivit Maiei Sandu, autoritățile statului sunt pregătite să acționeze în orice situație, după scenariile pregătite anterior.

CITIȚI și PLAN aprobat! Ce vor face autoritățile R. Moldova, dacă „Gazprom” va reduce livrările de gaze către R. Moldova: Pregătiri pentru TREI scenarii posibile

„Cetățenii vor avea sprijinul Guvernului și în această iarnă, așa cum l-au avut în iarna trecută”, a adăugat președinta.

Menționăm că incertitudinea legată de continuarea livrărilor de gaze de la 1 octombrie este determinată de efectuarea, de către autoritățile de la Chișinău, a auditului datoriei de peste 700 de milioane de dolari, acumulată începând cu anul 1994 și cerută de partea rusă abia toamna trecută. Guvernul a anunțat anterior că nu a putut selecta companiile care să facă un asemenea audit din cauza războiului declanșat de Federația Rusă în Ucraina, care a descurajat participarea acestora la licitație.

Chișinăul a solicitat răgaz până în primăvara anului viitor, însă nu a primit niciun răspuns de la „Gazprom”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
04.12.2022 10:13 274 Simion vrea dragoste pe bani
Top stiri
04.12.2022 10:13 249 Simion vrea dragoste pe bani

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.12.2022 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // România întreagă, un...

01.12.2022 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino: Dodecalogul românilor b...

29.11.2022 11:33 Cazimir Țino Cazimir Țino: Riscurile și erorile Ch...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că „Gazprom” are motive întemeiate pentru a reduce livrările de gaze către R. Moldova cu 56,5% pentru luna decembrie, contrar contractului semnat cu „Moldovagaz”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md