01:22:54 08.12.2023
Stiri

Plafonarea prețului la gazele naturale, printre opțiunile de criză care vor fi discutate de miniștrii energiei din UE într-o reuniune de urgență

Actualitate 06.09.2022 07:59 Vizualizări812 Autor: Ziarul National
Plafonarea prețului la gazele naturale, printre opțiunile de criză care vor fi discutate de miniștrii energiei din UE într-o reuniune de urgență


Miniștrii de resort din statele membre ale UE vor discuta, vineri, 9 august, măsuri speciale pentru a ține în frâu creșterea costurilor energiei, de la plafonarea prețului la gazele naturale la suspendarea tranzacțiilor cu instrumente financiare derivate pe energie, în timp ce blocul european se străduiește să răspundă la criza tot mai gravă, potrivit unui document consultat de Reuters și elaborat de președinția cehă a Consiliului UE, relatează Agerpres.

Prețul gazelor a crescut cu peste 30% luni, după decizia luată vinerea trecută de gigantul rus Gazprom de a opri complet furnizarea de gaze prin Nord Stream 1. Criza energetică pune, de asemenea, euro sub o presiune intensă, coborând sub 99 de cenți americani la cel mai slab nivel din 2002.

Republica Cehă, care deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, urmează să includă aceste instrumente pe o listă de opțiuni de intervenție de urgență care va fi discutată vineri la o reuniune a miniștrilor energiei, potrivit unui proiect de document consultat de Reuters.

„Este clar că următorul sezon de încălzire va testa reziliența pieței energetice a UE”, intenționează președinția cehă să le transmită statelor membre, potrivit proiectului de document pentru reuniunea de urgență. „Este esențial să facem un bilanț al evoluțiilor de pe piață și să identificăm posibile măsuri pentru a aborda prețurile ridicate la electricitate, determinate de prețurile ridicate la gaze”, subliniază aceasta.

Opțiunile pe care urmează să le sugereze președinția cehă ar completa măsurile propuse de Comisia Europeană într-o notă politică consultată de Reuters săptămâna trecută. Acestea includ o reducere a cererii de energie și plafoane de preț pentru energiile regenerabile, energia nucleară și cărbune. Președinția este pregătită să propună soluții similare în sectorul energetic și să prezinte următoarele instrumente suplimentare:

 • limitarea impactului prețurilor la gaze asupra prețurilor energiei electrice prin:
  • plafonarea temporară a prețului gazului utilizat pentru producerea de energie electrică
  • plafonarea prețului la gazele importate din Rusia
  • excluderea temporară a producției de energie electrică pe bază de gaz din sistemul de ordine de merit și de stabilire a prețurilor pe piața energiei electrice
 • creșterea lichidității pe piață prin:
  • o linie de credit urgentă la nivel european în sprijinul participanților la piață care se confruntă cu cereri foarte mari
  • ajustarea automată a plafoanelor de preț
  • suspendarea temporară a piețelor europene de instrumente financiare derivate în domeniul energiei electrice.

De asemenea, președinția cehă urmează să propună o evaluare a modului în care UE ar putea utiliza piața carbonului pentru a aborda problema prețurilor ridicate la electricitate și pentru a asigura un acord rapid cu privire la propunerea Comisiei de la începutul acestui an de a vinde unele permise retrase de pe piață și păstrate într-o rezervă specială. Astfel de vânzări ar stimula oferta de permise pentru emisii, contribuind astfel la scăderea prețurilor acestora.

În cele din urmă, președinția cehă mai subliniază că intervenția planificată ar trebui să fie concepută astfel încât să se evite o creștere a consumului de gaze sau să pună în pericol eforturile de reducere a cererii de gaze. Totodată, ar trebui să fie simplu de pus în aplicare și de coordonat în întreaga UE și să fie în concordanță cu obiectivele climatice ale blocului.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.12.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Scena politică a R. M...

04.12.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șoșoacă, Dodon, Voronin

01.12.2023 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // România, la aniversare

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md