23:25:21 24.06.2019
 
Stiri

Se pregătește fuziunea PCRM cu PD?

Opinii 26.09.2014 10:15 Vizualizări2782 Autor: Petru Bogatu
Se pregătește fuziunea PCRM cu PD?

Prezentul continuu

Zice-se că se anunță o toamnă politică incandescentă. Dacă e să dăm însă crezare unor importanți jucători politici ai momentului, în viitoarea cursă pentru alegerile parlamentare până și muștele vor căsca de plictiseală.

O cumințenie suspectă

Oricât ar părea de paradoxal, dar tot veninul este scuipat astăzi în spațiul public ori din afara granițelor, ori de niște bloggeri colerici, ori de câteva grupări extraparlamentare de stânga, ori de vagabondajul politic al lui Ioniță. Dincolo de această zonă marginală, este liniște și pace.

Greii eșichierului politic de la un timp încoace sunt suspect de cuminți. De peste tot locul se aud doar îndemnuri împăciuitoare.

Liderul PL, bunăoară, nu exclude o viitoare coaliție cu PCRM sub rezerva că Voronin își va schimba viziunile. În același timp, comuniștii sugerează că vor avea o campanie electorală constructivă în care vor evita să-și atace concurenții.

Liderii de partide parcă au conspirat să nu tulbure apele și să nu clatine barca. Resentimentari și fierbând de nervi până mai ieri, s-au potolit peste noapte.

Imperturbabil precum Sylvester Stallone

Voronin a devenit pe neprins de veste euro-optimist moderat. Noua sa strategie electorală pare să fie centrată pe principiul: „eu și când stau degeaba sunt cel mai bun”.

Din PCRM au plecat nu numai radicalii Tkaciuk sau G. Petrenco, ci și moderatul Neguță. Dar pe liderul lui se pare că nici vânt rece nu-l trece. Voronin e imperturbabil precum Sylvester Stallone care nu-și pierde cumpătul nici când îi fuge pământul de sub picioare, iar gloanțele îi șuieră pe la ureche.

În aceste condiții, exceptându-i pe Dodon și R. Usatîi, singura formațiune politică activă pe stânga pare să fie Partidul Democrat. Deși are un mesaj electoral difuz, PD desfășoară o muncă asiduă de strângere a rândurilor în teritoriu.

În această situație, alegătorii ar putea să moară de urât. Societatea riscă să se plictisească rău, precum o fată mare care așteaptă ora șapte dimineață pentru a ieși din așternut după o lungă noapte de vise neîmplinite.

PCRM va fi înghițit după alegeri?

Există voci care spun că Voronin ar fi omorât intriga electorală, refuzând Uniunea Vamală și resemnându-se cu semnarea Acordului de Asociere la UE, pentru a putea intra într-o coaliție postelectorală cu PD. Sau poate chiar cu PLDM și PL. Dacă lucrurile într-adevăr ar sta așa, tactica liderului comunist este stupidă.

Ca să faci o coaliție cu alte partide, nu-i nevoie să te pui bine pe lângă ele până la votare. Este însă absolut obligatoriu să obții un scor electoral bun.

Fără un rezultat consistent în alegeri, nu te ia nimeni în seamă. Numai adunând suficiente puncte în palmaresul politic poți face alianțe și dicta condițiile alierii.

Privit din acest unghi, comportamentul comuniștilor este cel puțin ciudat. Stau cu mâinile în sân și lasă PD ori să zburde pe postata lor, ori să se înfrunte cu PSRM.

Între timp, vârfurile comuniste sunt insistent curățate de adversarii înrăiți ai lui Lupu sau Plahotniuc. Dă de bănuit și faptul că, deși filialele lor teritoriale se golesc pe zi ce trece pentru a completa panoplia democraților, nu-l aud pe Voronin să protesteze.

De unde și impresia că Partidul Comuniștilor se pregătește nu de o coalizare, ci de o fuziune cu un partid aflat astăzi la guvernare. Acesta, firește, nu poate fi altul decât Partidul Democrat – singura formațiune politică de la putere, compatibilă cu PCRM, care îi poate îngurgita in corpore pe comuniști.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.06.2019 09:24 Nicolae Negru Metanarativul despre viței și vaci, m...

21.06.2019 19:00 Ziarul National Victor Chirilă // Dodon și dezoligarh...

21.06.2019 09:12 Nicolae Negru Nașa Rusia

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord cu alegerea Zinaidei Greceanîi, lidera PSRM, în funcția de președintă a Parlamentului?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md