21:50:14 12.04.2021
 
Stiri

PETIȚIE // Guvernul României, îndemnat să sprijine vaccinarea tuturor cetățenilor din R. Moldova: „Infrastructura românească și importurile semnificative de vaccinuri ar permite României să asiste Republica Moldova în aceste momente dificile”

Actualitate 07.04.2021 16:44 Vizualizări1666 Autor: Ziarul National
PETIȚIE // Guvernul României, îndemnat să sprijine vaccinarea tuturor cetățenilor din R. Moldova: „Infrastructura românească și importurile semnificative de vaccinuri ar permite României să asiste Republica Moldova în aceste momente dificile”


„Expert Forum” a solicitat Guvernului României să sprijine vaccinarea tuturor cetățenilor din Republica Moldova, inclusiv a celor care nu și-au redobândit cetățenia română, și a inițiat o petiție online în acest sens.

„În acest moment, R. Moldova nu oferă acces la vaccinare cetăţenilor ne-esenţiali, deci va exista adresabilitate bună pentru oferta românească de vaccinare o lungă perioadă de timp după adoptarea măsurii, în rândul tuturor categoriilor sociale, indiferent de regiune, grup etnic sau orientare politică. În același timp, infrastructura românească și importurile semnificative de vaccinuri ar permite României să asiste Republica Moldova în aceste momente dificile”, se arată în textul scrisorii adresate premierului Florin Cîțu, viceprim-ministrului Dan Barna, ministrului de Externe Bogdan Aurescu și ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu.

Inițiatorii petiției propun adaptarea actualei platforme online pentru a permite şi cetăţenilor moldoveni fără cetăţenie română, care au acte valabile emise de autorităţile din Chişinău, să se vaccineze în centrele aflate pe teritoriul României în aceleaşi condiţii în care o pot face acum cei cu dublă cetăţenie, dar și includerea teritoriului Republicii Moldova în aria deservită de echipele mobile de vaccinare pentru zona rurală, când această etapă va fi lansată în România.

„Aranjamentele pentru verificarea identităţii şi componenţa echipelor mixte de vaccinare pe teritoriul Moldovei sunt detalii tehnice care se pot pune rapid la punct de ambele guverne”, se arată în scrisoare.

România nu ar fi singura ţară din regiune care vaccinează cetăţeni străini.

„Este ştiut că Serbia oferă aşa ceva în centre din Belgrad şi Novi Sad celor de peste hotare care pot veni acolo, din Bosnia, Croaţia ori chiar Austria. Iniţiativa are mare succes şi vizibilitate publică, deşi serurile sunt predominant de producţie chinezească sau rusească. Cu atât mai bine ar fi primită o campanie românească în Republica Moldova, cu vaccinuri folosite în Uniunea Europeană. Dacă Serbia poate vaccina cetăţeni austrieci, nu există niciun motiv pentru care România să nu poată face acest lucru pentru populaţia unui stat mult mai mic cum este Republica Moldova”, cităm din același document.

Menționăm că în ultimele săptămâni numeroși basarabeni cu cetățenie română, inclusiv oameni de cultură, deputați sau funcționari publici, au trecut Prutul și s-au vaccinat împotriva COVID-19. În R. Moldova au fost imunizate doar puțin peste 50 de mii de persoane cu vaccinuri donate de România și prin intermediul platformei COVAX.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.04.2021 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Cehov

09.04.2021 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // Unionismul și echili...

05.04.2021 09:23 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fața adevărată a Mai...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că în prezent există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului R. Moldova, după eșuarea a două tentative de a învesti Guvernul?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md