07:52:37 26.01.2022
Stiri

Parlamentul a votat Legea bugetului de stat pentru anul viitor în prima lectură. „Acesta-i buget al solidarității?”, întreabă opoziția

Actualitate 25.11.2021 14:53 Vizualizări994 Autor: Ziarul National
Parlamentul a votat Legea bugetului de stat pentru anul viitor în prima lectură. „Acesta-i buget al solidarității?”, întreabă opoziția


Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2022 a fost aprobat, astăzi, în primă lectură de către 57 de deputați.

Ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, a anunțat în Parlament că veniturile la bugetul de stat vor constitui, în anul viitor, 50,1 miliarde de lei, cu 9,2% mai mult față de anul curent. Cheltuielile totale sunt estimate la 65,2 miliarde de lei, mai mult cu 13,1% comparativ cu anul 2021. Deficitul bugetului se va ridica la 15,1 miliarde de lei.

Majorarea veniturilor se datorează, în principal, încasărilor din impozite și taxe.

La capitolul cheltuieli, sunt prevăzute alocări pentru majorarea ajutorului pentru perioada rece a anului și creșterea numărului de beneficiari ai acestui ajutor. De asemenea, va continua compensarea parțială pentru gospodăriile casnice a costurilor facturilor la gaze naturale și energie termică, precum și va fi extinsă aria de acoperire a proiectelor din cadrul Fondului Național de Dezvoltare Regională.

Principalele surse de finanțare a deficitului bugetar vor fi sursele externe - intrări nete din împrumuturi externe pentru suport bugetar și implementarea proiectelor finanțate din surse externe, dar și sursele interne - emisiunea VMS și mijloace din vânzarea şi privatizarea patrimoniului public.

Soldul datoriei de stat la 31 decembrie 2022 va fi 103,3 miliarde de lei și nu va depăși 40,4% din PIB.

Totodată, pentru 2022 Guvernul prognozează o creștere economică cu 4,5%, o inflație medie anuală de 6,9%, o majorare a exporturilor de 10,6% și a importurilor – de 5,1% și o creștere a salariului mediu pe economie cu 10% față de anul curent.

Deputații din opoziție au criticat bugetul elaborat pentru anul viitor. Socialistul Vlad Batrîncea a ținut să remarce că, în timp ce inflația va fi de circa 15%, guvernarea va majora salariile la profesori cu doar 5,6%.

Totodată, deputata Tatiana Cunețchi a precizat că vor crește cheltuielile de întreținere a Cancelariei de Stat, Ministerului Afacerilor Interne, Președinției, Ministerului Justiției sau Curții Constituționale cu sume între 13 ș i50% față de cele pentru anul curent: „Acesta-i buget al solidarității?”.

Proiectul legii bugetului de stat urmează să fie aprobat de Parlament în trei lecturi.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.01.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Comunitatea identitară

21.01.2022 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anunț de război „hib...

17.01.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Frăție” cu forța

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
De ce credeți că s-au scumpit gazele naturale livrate R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md