17:06:38 29.03.2024
Stiri

OMS // R. Moldova, în TOPUL statelor din Europa cu cele mai multe cazuri de bulling la școală: Câți elevi fumează, beau alcool sau au relații sexuale la 15 ani

Actualitate 19.05.2020 15:19 Vizualizări1435 Autor: Ziarul National
OMS // R. Moldova, în TOPUL statelor din Europa cu cele mai multe cazuri de bulling la școală: Câți elevi fumează, beau alcool sau au relații sexuale la 15 ani


R. Moldova înregistrează unul dintre cele mai înalte niveluri privind hărțuielile școlare (bulling) și face parte din grupul celor cinci state cu prevalență a experienței de hărțuială din partea celorlalți, dar și în top trei țări cu prevalență a experienței de hărțuire a altora.

Datele se conțin în Raportul privind sănătatea și bunăstarea adolescenților, publicat astăzi de Biroul Regional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru Europa, care prezintă date despre sănătatea fizică, relațiile sociale și bunăstarea mintală a 227 441 de elevi cu vârstele cuprinse între 11, 13 și 15 ani, din 45 de țări, inclusiv din Republica Moldova, colectate în perioada anilor 2014 - 2018.

Astfel, s-a constatat că elevii din Republica Moldova raportează că sunt cu mult mai frecvent implicați în hărțuieli școlare decât în majoritatea țărilor din regiune - 16% au fost hărțuiți la școală cel puțin de două ori în ultimele două luni din 2018, comparativ cu 11% în 2014.

Același studiu relevă faptul că adolescenții din R. Moldova fac parte din grupul celor cinci țări cu cea mai mică proporție a celor care se spală pe dinți de mai multe ori pe zi. Nici jumătate dintre elevi nu se spală pe dinți de mai multe ori pe zi.

Totodată, tinerii de 15 ani din R. Moldova se află în grupul celor trei țări cu cea mai mică rată de utilizare constantă a prezervativului în rândul adolescenților activi sexual.

Raportul mai scoate la iveală faptul că mai mulți adolescenți din R. Moldova apreciază că starea lor de sănătate este bună și excelentă - 83% în 2018, comparativ cu 77% în 2014, au un consum mult mai mare de fructe zilnic - 46% în 2018, comparativ cu 33% în 2014.

De asemenea, mai puțini fumează cel puțin o dată pe săptămână - 8% în 2018 comparativ cu 9% în 2014, mult mai puțini consumă alcool cel puțin o dată pe săptămână – 24% în 2018 comparativ cu 32% în 2014, iar mai puțini au avut relații sexuale la vârsta de 15 ani – 13,3% în 2018, comparativ cu 18,3% în 2014.

Studiul OMS indică, de asemenea, că bunăstarea mintală generală se reduce odată cu creșterea copiilor, în special fetele fiind expuse riscului de înregistrare a unor rezultate slabe privind bunăstarea mintală, comparativ cu băieții. În toate cele 45 de țări incluse în raport, unul din patru adolescenți declară că se simte nervos, iritabil sau are dificultăți de adormire cel puțin o dată pe săptămână.

„Faptul că un număr tot mai mare de băieți și fete din întreaga regiune europeană raportează sănătate mintală precară - simțindu-se rău, nervoși sau iritabili – este o preocupare pentru noi toți. Modul în care răspundem la această problemă în creștere va avea un ecou pentru generații întregi. Investirea în tineri, de exemplu, asigurându-le acces facil la serviciile de sănătate mintală corespunzătoare nevoilor lor, va oferi un dividend triplu: aducând beneficii de sănătate, sociale și economice adolescenților de astăzi, adulților de mâine și generațiilor viitoare”, a menționat Igor Pokanevych, reprezentantul OMS din Republica Moldova.

În circa o treime din țări, raportul denotă o creștere a numărului adolescenților care se simt presați de lucrul școlar și o reducere a numărului tinerilor care declară că le place școala, comparativ cu 2014. În majoritatea țărilor, experiența școlară se înrăutățește odată cu vârsta, satisfacția școlară și percepția adolescenților cu privire la sprijinului din partea colegilor reducându-se odată cu creșterea presiunii lucrului școlar.

La nivel internațional, mai puțin de unu din cinci adolescenți îndeplinesc recomandările OMS privind activitatea fizică, majoritatea adolescenților nu îndeplinesc recomandările nutriționale actuale, subminându-și capacitatea de dezvoltare sănătoasă - aproape doi din trei adolescenți nu mănâncă suficiente alimente bogate în nutrienți, unul din patru consumând dulciuri și unul din șase consumând băuturi zaharoase în fiecare zi.

Nivelurile supraponderării și obezității au crescut din 2014 și în prezent afectează unul din cinci tineri, nivelurile fiind mai ridicate în rândul băieților și a adolescenților mai tineri - unul din patru adolescenți se percepe ca fiind prea gras, în special fetele.

Ratele consumului de băuturi și a fumatului au continuat să scadă, însă numărul consumatorilor de alcool și tutun actuali rămâne mare în rândul tinerilor de 15 ani, alcoolul fiind substanța cea mai frecvent consumată. Unul din cinci tineri de 15 ani (20%) s-a îmbătat de două ori sau mai mult în viața lor și aproape unul din șapte (15%) s-a îmbătat în ultimele 30 de zile.

Specialiștii mai atrag atenția asupra comportamentului sexual riscant: unul din patru adolescenți care fac sex întrețin relații sexuale neprotejate. La 15 ani, unul din patru băieți (24%) și una din șapte fete (14%) raportează că a avut relații sexuale.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md