21:04:49 07.08.2020
 
Stiri

Oazu Nantoi: Guvernarea Dodon își bate joc de cetățenii R. Moldova, în special de pensionarii obligați să stea la cozi pe timp de pandemie. Propunerile PAS pentru recalcularea pensiilor, fără a expune oamenii pericolelor

Actualitate 10.07.2020 12:23 Vizualizări1144 Autor: Ziarul National
Oazu Nantoi: Guvernarea Dodon își bate joc de cetățenii R. Moldova, în special de pensionarii obligați să stea la cozi pe timp de pandemie. Propunerile PAS pentru recalcularea pensiilor, fără a expune oamenii pericolelor


„Guvernarea Dodon are o atitudine absolut disprețuitoare față de cetățenii Republicii Moldova, dar în cazul dat față de cetățenii din grupul de risc. Această categorie de cetățeni este nevoită să-și facă mai multe copii la niște documente de pe timpul lui Papură-Vodă, să stea la coadă, să se deplaseze în transportul public în condiții pandemiei”.

Așa a caracterizat deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Oazu Nantoi situația din ultimele zile, când la oficiile Casei Naționale de Asigurări Sociale s-au format rânduri cu sute de pensioanari veniți să depună cerere de recalculare a pensiilor.

Colegul său de partid, deputatul Dan Perciun a anunțat că ieri, 9 iulie, fracțiunea PAS a înregistrat un proiect de lege care vine cu mai multe soluții pentru a evita pe viitor astfel de situații.

„Dvs. știți foarte bine că procesul de recalculare este gradual, în dependență de numărul de ani pe care o persoană i-a lucrat după stabilirea pensiei și dacă, pe moment, vor solicita recalcularea circa 13 mii de persoane, atunci până în 2023 de ea ar trebui să beneficieze până la 100 de mii de pensionari. În aceste condiții, dacă nu se va schimba cadrul legal, rândurile vor deveni și mai mari”, a punctat vicepreședintele PAS, deputatul Dan Perciun.

Ținând cont de faptul că cei care solicită recalcularea pensiilor fac parte din grupul de risc, PAS propune posibilitatea de a depune cererea pentru reexaminarea pensiei cu 3 luni înainte de termenul începând cu care se permite acordarea pensiei recalculate, posibilitatea de a depune electronic cererea cu utilizarea semnăturii digitale, dar și posibilitatea de a depune cererea prin procură.

Potrivit datelor oferite de către Casa Națională de Asigurări Sociale, în toate subdiviziunile teritoriale ale CNAS au fost recepționate cereri pentru reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă în număr de 7 889, ceea ce reprezintă 58 la sută către numărul scontat – 13 575. Ponderea cea mai mare a cererilor depuse, 55% din numărul total de cereri recepționate, revine solicitanților domiciliați în municipiile Chișinău și Bălți.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
07.08.2020 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dodon nu a mers din ...

03.08.2020 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // Lukașenko va concura...

31.07.2020 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Betonul rusesc al al...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md