21:11:21 25.04.2024
Stiri

Oamenii de știință explică de ce ar trebui să începem să mâncăm meduze

Actualitate 28.09.2020 19:00 Vizualizări1391 Autor: Ziarul National
Oamenii de știință explică de ce ar trebui să începem să mâncăm meduze


Potrivit Uniunii internaționale pentru conservarea naturii (IUCN), 32.000 de specii sunt amenințate cu dispariția, de la păsări și mamifere până la recife de corali și crustacee. Însă, acestea sunt doar speciile pe care le cunoaștem.

Deși cercetătorii din lumea întreagă lucrează din greu pentru a ajuta speciile să-și revină, oamenii ar putea consuma anumite specii amenințate fără să-și dea seama.

În urma unei analize a rapoartelor pescuitului industrial, oamenii de știință au identificat aproape 100 de specii pe cale de dispariție care sunt vândute drept fructe de mare, însă în mod cât se poate de legal.

„Speciile care nu sunt drăguțe precum balenele sau țestoasele marine nu beneficiază de măsurile de protecție pe care le merită cu adevărat. În ciuda angajamentelor naționale și internaționale de a proteja speciile amenințate, continuăm în mod active să pescuim multe specii aflate în pericol”, a explicat Leslie Roberson told, autor principal al studiului și biolog la Universitatea din Queensland.

„Țările europene, precum Germania, Spania și Marea Britanie, dar și SUA sunt importatorii din fruntea listei când vina vorba de specii amenințate”, au mai scris oamenii de știință.

Totuși, există câteva modalități de a rezolva aceste probleme pe care omenirea le produce pentru oceanele lumii. Cercetătorii propun ca ideea de fructe mare să includă și meduze.

Oamenii din China se delectează cu meduze de peste 1.700 de ani

Acest lucru ar putea suna puțin ieșit din comun, însă nu este prima oară când oamenii de știință sugerează că meduzele ar putea fi o sursă de hrană. Având în vedere că meduzele fac parte dintr-o minoritate de animale sălbatice despre care cercetătorii cred că, de fapt, devin tot mai numeroase, propunerea lor are logică.

În 2017, cercetătorii din Danemarca au făcut chips-uri crocante din meduze, iar oamenii din China se delectează cu aceste ființe de peste 1.700 de ani. În funcție de specie, un astfel de demers ne-ar ajuta să gestionăm înmulțirea meduzelor și să păstrăm alte specii amenințate în oceane.

„Cu un sos delicios poate fi chiar foarte bun”

„Este de fapt doar o chestie ușor gumoasă fără prea mult gust. Cu un sos delicios poate fi chiar foarte bun”, a spus Roberson.

Cu siguranță, există și alte metode de a ne asigura că speciile aflate în pericol de dispariție nu mai ajung pe lista de bucate, potrivit Science Alert.

„Trebuie să îmbunătățim sistemele de etichetare a fructelor de mare astfel încât să știm cu exactitate ce anume mâncăm. Iar dacă fructele de mare nu au etichetă, consumatorul ar trebui să întrebe ce specie este, unde și cum a fost prinsă, astfel încât să aibă toate informațiile necesare pentru a ajunge la o concluzie corectă”, au mai explicat oamenii de știință.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md