03:10:36 21.07.2018
 
Stiri

O tânără acuză medicii de la Institutul Mamei și Copilului că au lăsat-o să nască în VECEU: Ministerul Sănătății a pornit o anchetă

Social 04.01.2018 12:20 Vizualizări2617 Autor: Ziarul National
O tânără acuză medicii de la Institutul Mamei și Copilului că au lăsat-o să nască în VECEU: Ministerul Sănătății a pornit o anchetă Canal2

O tânără de 19 ani din Chișinău acuză medicii de la Institutul Mamei și Copilului (IMC) că au lăsat-o să se chinuiască ore bune și să nască în veceul instituției „ca un câine” la începutul lunii decembrie 2017, atunci când a vrut să întrerupă sarcina la 21 de săptămâni, pentru că micuța pe care o purta în burtă avea anomalii incompatibile cu viața.

„Fetelor, ca un câine am născut”, povestește tânăra, care acuză medicii că nu au vrut să-i acorde niciun ajutor, iar ea a născut singură, la baie, după 23 de ore de chinuri groaznice.

Cazul a fost dezvăluit pe Facebook, iar atât Institutul Mamei și Copilului, cât și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Familiei au anunțat că au pornit anchete de serviciu.

„În cadrul Institutul Mamei și Copilului a fost instituită imediat, în regim de urgență, o Comisie care urmează să stabilească exact toate circumstanțele cazului. Odată cu stabilirea acestora, toate persoanele care se pot face vinovate, care au admis încălcări ale eticii și deontologiei medicale, precum și ale regulamentului de activitate a subdiviziunii, vor fi sancționate și se vor lua toate măsurile corespunzătoare în privința acestora. Administrația Institutului Mamei și Copilului condamnă vehement orice încălcări ale protocoalelor medicale în vigoare, orice devieri de comportament admise de oricare dintre colaboratorii medicali, ce activează în cadrul instituției, calificându-le drept inadmisibile și incompatibile cu profesia de medic”, se arată într-un comunicat de presă al IMC.

Astăzi, și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat că s-a autosesizat și a inițiat o anchetă internă pe marginea cazului relatat de pacienta care a fost internată la Institutul Mamei și Copilului, care acuză faptul că a avortat singură în veceu.

În calitate de membri ai Comisiei fac parte Dr. Iurie Dondiuc, președintele Comisiei de specialitate a MSMPS în domeniul obstetricii și ginecologiei, Dr. Ion Bolocan, medic obstretician-ginecolog, conferențiar universitar USMF „N. Testemițanu”, Dr. Rodica Gramma, master în bioetică, legislație și management în sănătate, conferențiar universitar USMF „N. Testemițanu” și Maria Ursachi, moașă principală la IMSP Spitalul Clinic Municipal nr.1.

„Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale condamnă ferm manifestările de atitudine neglijentă, ignoranță și abaterile de la normele de etică și deontologie medicală. Asemenea cazuri regretabile necesită a fi considerate pentru transformările (reformele) de urgență în domeniul de sănătate, inclusiv prin instituirea unei structuri instituționale responsabile de cazurile de malpraxis și a lipsei de atitudine în exercitarea profesiunii. Cei care se vor face vinovați vor fi sancționați potrivit legii”, arată ministerul într-un comunicat de presă.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.07.2018 09:29 Nicolae Negru Oligarhia pre limba ei piere, iar Dod...

16.07.2018 09:25 Nicolae Negru Cine și de ce l-a împușcat pe Teo Țăranu

13.07.2018 09:26 Nicolae Negru Cine pune sare pe „rana” Rusiei și de...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile locale noi din Chișinău trebuiau să fie anulate, așa cum au decis instanțele de judecată?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md