02:53:31 29.03.2024
Stiri

O mână spală pe alta? Filip nu a votat pentru DEMISIA guvernului, iar Dodon îl ajută acum să scape de dosarul Casa Presei

Actualitate 21.07.2020 16:22 Vizualizări5895 Autor: Ziarul National
O mână spală pe alta? Filip nu a votat pentru DEMISIA guvernului, iar Dodon îl ajută acum să scape de dosarul Casa Presei Nordnews.md


Faptul că actuala coaliție PSRM-PDM este una clientelară, bazată pe trocuri și servicii reciproce, o dovedește o nouă informație apărută în spațiul public, și anume că Centrul Național Anticorupție, condus de fostul consilier al lui Igor Dodon, Ruslan Flocea, i-a solicitat Procuraturii Anticorupție să claseze dosarul privind privatizarea Casei Presei, în care este implicat fostul premier, actualul lider PDM, Pavel Filip, cel care îi asigură majoritatea parlamentară lui Igor Dodon și, respectiv, guvernarea.

Despre faptul că una din înțelegerile care au însoțit coaliția PSRM-PDM a fost și clasarea dosarelor penale în figurează Pavel Filip, se vehiculează demult. Potrivit unor surse din PD, Igor Dodon nu și-a îndeplinit partea sa de promisiune cu viteza pe care o aștepta Pavel Filip, astfel încât acesta a început să dea semne de nervozitate și și-a trimis câțiva subalterni la discuții cu cei din PAS și Platforma DA. Apoi a apărut moțiunea de cenzură, care, spun sursele, a fost rezultatul unor înțelegeri la care se ajunsese între democrați și cei de la fostul Bloc „ACUM”, astfel încât Dodon a fost nevoit să-l „tragă de urechi” pe fostul consilier Flocea, care, la rândul său, a făcut presiuni la Procuratura Anticorupție, ca Pavel Filip să iasă imaculat din toate dosarele.

Chiar a doua zi după ce Filip și PDM nu au votat moțiunea, în presă s-a strecurat informația despre solicitarea făcută de CNA ca dosarul privind privatizarea casei Presei, în care Pavel Filip, așa cum reiese din investigațiile jurnalistice, a fost principalul beneficiar, să fie scos de pe rol. Deschide.md scrie că informația i-a fost confirmată de Sergiu Gavajuc, șeful interimar al Procuraturii Anticorupție. În același timp, CNA, așa cum era de așteptat, a refuzat să ofere vreun comentariu la acest subiect.

Sursele noastre care au solicitat anonimatul sunt sigure că Pavel Filip a fost răsplătit pentru loialitate și „aportul substanțial și indispensabil la menținerea guvernării autoritare și anti-europene, controlate de Igor Dodon”. Pentru că șeful statului i-a promis „Gloria Muncii” ministrei Sănătății, Pavel Filip se poate alege cu un dosar clasat.

Doar că, având în vedere că acesta nu este singurul, liderul PDM mai are mult de „prășit” în ograda președinției ca să se spele de toate păcatele. Or, așa cum a scris anterior presa, acestea sunt destul de multe și de costisitoare pentru bugetul țării, deoarece Pavel Filip a avut o adevărată manie să privatizeze de la stat bunuri la jumătate de preț. În schimb nu a avut suficientă imaginație cel puțin să ascundă mai bine faptele, astfel încât toate aceste privatizări s-au produs „ca la indigo”.

Vă amintim că în cazul Casei Presei, clădirea ultracentrală din Chișinău, este vorba de privatizarea ilegală a aproape 1800 de metri pătrați, în ianuarie 2019, adică chiar în ajunul alegerilor parlamentare, la un preț diminuat.

Presa de investigație a publicat mai multe articole referitoare la subiectul acestor privatizări ilegale, constatând că totul a avut loc după același calapod – persoane interpuse au declarat că au adus bani de peste hotare, pe când în realitate, beneficiarii sunt persoane aproape familiei fostului premier Pavel Filip.

Procuratura Anticorupție a intentat o cauză penală pe aceste cazuri, iar potrivit unei note informative, statul a fost prejudiciat „în proporții deosebit de mari”.

"În urma examinării înscrisurilor și altor materiale acumulate la dosar, luând în considerație modul de operare a întreprinderilor interpuse unor rude apropiate fostului prim-ministru Pavel Filip în cârdășie cu instituțiile de stat, perioada relativ scurtă de timp dintre cedarea în locațiune și privatizarea spațiilor care au aparținut statului, procurorii anticorupție au relevat suspiciuni clare privind legalitatea procedurilor de selectare a locatarilor și ulterior privatizarea spațiilor imobile din proprietatea statului, fraudarea procedurile de licitație, existând totodată și suspiciuni rezonabile privind uzul de fals la întocmirea în cadrul procedurii de privatizare a rapoartelor de evaluare”, potrivit documentului respectiv.

Sursa: nordnews.md


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md