04:33:48 08.12.2021
Stiri

O companie din Elveția va construi o fabrică de conserve la Ștefan Vodă

Actualitate 18.10.2021 13:14 Vizualizări942 Autor: Ziarul National
O companie din Elveția va construi o fabrică de conserve la Ștefan Vodă
Poză simbol


Compania elvețiană „Schoeni” va investi 1,5 milioane de euro în Zona Economică Liberă „Bălți”, subzona Ștefan Vodă, pentru construcția unei fabrici de procesare a fructelor și legumelor, cu suprafața de două mii de metri pătrați.

Potrivit Acordului de investiții semnat astăzi de reprezentanții companiei elvețiene „Schoeni” și ai Zonei Economice Libere „Bălți”, subzona Ștefan Vodă, fabrica va avea o capacitate de producție de 2 000 de tone pe an, iar suprafața acesteia va fi extinsă treptat până la 10 mii de metri pătrați, cu o creștere corespunzătoare a investițiilor și a locurilor de muncă.

În subzonă deja a început construcția rețelelor inginerești și se lucrează la pregătirea infrastructurii necesare pentru funcționarea fabricii, care ar urma să fie inaugurată la începutul sezonului agricol următor, în mai-iunie 2022.

Fabrica va începe să proceseze legume, precum varză, sfeclă, morcovi, cartofi, ceapă, pomușoare - zmeură, căpșuni și fructe - mere și pere. Atât semifabricatele congelate, cât și produsele finite, inclusiv cele sub marca „Schoeni Food”, vor fi produse și exportate în Elveția și în alte țări din UE.Marin Ciobanu, administratorul ZEL „Bălți”, a subliniat că atragerea în Republica Moldova a unor investitori, cum este compania elvețiană „Schoeni”, rămâne unul dintre obiectivele-cheie ale zonei economice libere „Bălți”.

„Acest proiect de investiții este foarte important nu doar la nivel regional, ci și la nivel național. Pe lângă faptul că este prima companie elvețiană care a decis să investească în Republica Moldova, va crea premisele pentru alte investiții într-un domeniu mai puțin exploatat – prelucrarea produselor agricole. Un aspect la fel de important este crearea de noi locuri de muncă în regiune”, a spus Marin Ciobanu.

Menționăm că Zona Economică Liberă „Bălți” a fost înființată în martie 2010. De atunci, în zonă au fost înregistrați 78 de rezidenți, ale căror investiții totale depășesc 222 de milioane de dolari SUA. În această perioadă au fost create 11 600 de locuri de muncă, cu un salariu mediu de 8 600 de lei. Volumul producției industriale este în prezent de 6,9 miliarde de lei pe an, iar vânzările totale se ridică la 7,1 miliarde de lei pe an. Zona Economică Liberă „Bălți” are 19 subzone, dintre care trei în Bălți, iar celelalte în alte regiuni ale R. Moldova.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.12.2021 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Un pas inedit, corec...

03.12.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Aisbergul lui Șor

29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Considerați judicioase acțiunile CEC și ale justiției în cazul alegerilor locale noi de la Bălți: excluderea din cursă a candidatului Partidului „Șor”, Marina Tauber, și organizarea turului doi de scrutin pe 19 decembrie cu următorii doi candidați?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md