03:53:19 09.05.2021
 
Stiri

Numărul de FRAUDE ONLINE, în creștere: 164 de persoane deposedate de sume mari de bani, de la începutul anului curent, în R. Moldova. Avertismentul lansat de Poliție

Actualitate 14.04.2021 16:43 Vizualizări917 Autor: Ziarul National
Numărul de FRAUDE ONLINE, în creștere: 164 de persoane deposedate de sume mari de bani, de la începutul anului curent, în R. Moldova. Avertismentul lansat de Poliție


Cel puțin 164 de persoane din R. Moldova au fost deposedate de sume mari de bani de la începutul anului curent, prin intermediul unor fraude comise online.

Poliția atenționează populația că numărul unor astfel de infracțiuni este în continuă creștere, iar riscul de fraudă este unul real.

Metodele infractorilor

De regulă, hoții folosesc două modalități pentru a comite infracțiunile - prin intermediul unor site-uri false, uneori asemănătoare site-urilor cunoscute și de încredere, dar și prin intermediul apelurilor telefonice, inclusiv prin viber sau whatsapp.

Atunci când acționează prin intermediul site-urilor, infractorii invocă drept pretext procurarea unui bun de pe un site de vânzări și trimit un link cu o clonă a site-ului respectiv sau posta.md. Acolo, victima trebuie să completeze o rubrică în care indică și datele cardului bancar, inclusiv parola primită prin sms la telefon. Cu ajutorul acestei parole, infractorul are acces la contul web banking al „vânzătorului” și transferă imediat banii pe conturi bancare din Republica Moldova, efectuând operațiuni de tip P2P, sau pe conturi bancare din străinătate.

Totodată, atunci când telefonează persoanele, inclusiv pe viber sau whatsapp, infractorii se prezintă ca angajați ai băncii și solicită datele de la cardul victimei. Așa sunt extrași banii de la bancomate prin intermediul opțiunii „Cash by Code’’ sau sunt transferați pe alte conturi bancare.

Î.S. „Poșta Moldovei” a anunțat anterior că nu participă la asemenea tranzacții și nu cere datele cardului bancar pentru achitarea vreunei comenzi prin intermediul Serviciului Curier Rapid.

Cum pot fi evitate fraudele: Reguli simple

-Nu divulgați nimănui (nici personalului băncii) informațiile Dvs. personale sau datele cardului bancar, (numărul de card, data expirării, codul PIN, codul de securitate format din trei cifre tipărit pe partea verso a cardului, codul de securitate primit prin SMS sau la adresa de e-mail de la bancă pentru efectuarea tranzacției în mediul on-line);

-Verificați lunar extrasul de cont, astfel încât dacă apar tranzacții suspecte, adresați-vă în mod de urgență la instituția bancară;

-Accesați doar site-urile pe care le cunoașteți sau cu care ați mai interacționat, fiți atenți ca denumirea să corespunda perfect;

-Platformele de anunțuri nu vor colecta sau valida niciodată prin e-mail sau SMS informații confidențiale cum ar fi parola, numărul întreg al cardului sau codul PIN.

În cazul în care ați căzut în capcana infractorilor, informați imediat Poliția la numărul 112, dar și banca ce vă deservește.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Sisteme SSM
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
07.05.2021 09:35 Nicolae Negru Nicolae Negru // Unire pe stânga, ego...

04.05.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // De la presa liberă l...

30.04.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Covidul politic

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că instituțiile de învățământ din R. Moldova trebuie să revină totalmente la prezența fizică la ore a elevilor după vacanța de Paște?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md