19:35:36 21.07.2024
Stiri

Norvegia va dona Ucrainei şase avioane F-16

Actualitate 10.07.2024 16:23 Vizualizări574 Autor: Ziarul National
Norvegia va dona Ucrainei şase avioane F-16  Profimedia


Norvegia va dona Ucrainei şase avioane de vânătoare F-16, a anunţat miercuri guvernul norvegian, în timp ce liderii statelor membre ale NATO participă la un summit aniversar la Washington.

Premierul norvegian Jonas Gahr Store a declarat că livrările avioanelor F-16 de către Norvegia sunt planificate să înceapă chiar anul acesta, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Avioane de acelaşi tip vor fi de asemenea furnizate Ucrainei de Danemarca, Ţările de Jos (Olanda) şi Belgia, primele aparate fiind aşteptate curând.

Un înalt oficial al NATO a declarat săptămâna aceasta că Ucraina nu dispune încă de muniţii şi de efectivele de soldaţi de care ar avea nevoie pentru a organiza o nouă contraofensivă, după cea ratată în vara anului trecut.

Ucraina a pierdut iniţiativa pe front în septembrie 2023, după eşecul contraofensivei sale din est şi sud-est, încheiată cu mari pierderi, dar cu câştiguri teritoriale minore şi recuperate apoi parţial de trupele ruse.

Armata ucraineană s-a confruntat apoi şi cu o criză de muniţie ca urmare a întârzierii ajutorului militar american din cauza disputelor interne din Congresul SUA.

Deşi între timp au început să sosească noi arme occidentale şi muniţii pentru artilerie necesare corectării dezavantajului de care Kievul suferă în faţa inamicului mai numeros şi mai bine echipat, armata ucraineană încă nu a reuşit să oprească înaintarea trupelor ruse şi încearcă să mobilizeze noi soldaţi.

Cu toate că Rusia are acum iniţiativa pe front şi câştigă teren, nu a făcut nicio înaintare de anvergură şi, potrivit secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, nici nu este capabilă să realizeze „străpungeri semnificative” pe câmpul de luptă.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md