11:47:47 24.05.2022
Stiri

Noi reguli de călătorie în UE, începând cu 1 februarie: Certificatul digital va fi valabil 270 de zile pentru cei care au schemă completă de vaccinare sau booster

Actualitate 25.01.2022 17:35 Vizualizări46483 Autor: Ziarul National
Noi reguli de călătorie în UE, începând cu 1 februarie: Certificatul digital va fi valabil 270 de zile pentru cei care au schemă completă de vaccinare sau booster Calea Europeană


Consiliul UE a adoptat azi un set de recomandări privind libera circulație în interiorul UE în condiții de siguranță în timpul pandemiei de COVID-19. Cei vaccinați cu o schemă completă sau care au făcut o doză booster între timp, vor avea avea certificatul digital COVID-19 valabil pentru 270 de zile. Astfel, de la 1 februarie vor intra în vigoare urămătoarele prevederi.

Călătorii care au un certificat digital COVID UE valabil nu ar trebui să facă obiectul unor restricții suplimentare la libera circulație.

Un certificat digital COVID UE valabil va include:

  • Un certificat de vaccinare pentru un vaccin aprobat la nivel european, dacă au trecut cel puțin 14 zile și cel mult 270 de zile de la schema completă de vaccinare sau de la doza booster. Statele membre ar putea accepta, de asemenea, certificate de vaccinare pentru vaccinuri aprobate de autoritățile naționale sau de OMS.
  • Un rezultat negativ la testul PCR obținut cu cel mult 72 de ore înainte de călătorie sau un rezultat negativ la testul rapid antigen obținut cu cel mult 24 de ore înainte de călătorie.
  • Un certificat de recuperare care să indice că nu au trecut mai mult de 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv al testului, potrivit căruia ați fost bolnav de COVID-19.
  • Persoanele care nu dețin un certificat digital COVID al UE ar putea fi obligate să se supună unui test înainte sau în termen de cel mult 24 de ore de la sosire. Călătorii care au o funcție sau o nevoie esențială, persoanele care fac naveta transfrontalieră și copiii sub 12 ani ar trebui să fie scutiți de această cerință.

Acordul de astăzi vine în urma propunerii Comisiei Europene din 25 noiembrie 2021.

„Încă de la începutul pandemiei, am propus soluții pentru a proteja și a facilita circulația liberă și sigură în contextul măsurilor sanitare făcute necesare de pandemie. Coordonarea strânsă la nivelul UE a fost esențială, nu numai pentru funcționarea pieței unice, ci mai ales pentru a asigura claritate și siguranță pentru persoanele care călătoresc în UE. Claritatea și previzibilitatea pentru cetățenii noștri sunt esențiale pentru succesul călătoriilor în siguranță, prin intermediul certificatului nostru digital COVID al UE, bine stabilit și de mare succes. Cele peste 1,2 miliarde de certificate eliberate atestă succesul acestui instrument, care a fost implementat în întreaga UE și la nivel mondial. Este o adevărată poveste de succes europeană care s-a extins la nivel mondial”, a transmis comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides, citată de Calea Europeană.

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) ar trebui să continue să publice o hartă a regiunilor statelor membre care să indice riscul potențial de infectare în funcție de un sistem de semaforizare (verde, portocaliu, roșu, roșu închis). Harta ar trebui să se bazeze pe rata de notificare a cazurilor în 14 zile, pe rata de absorbție a vaccinurilor și pe rata de testare.

Pe baza acestei hărți, statele membre ar trebui să aplice măsuri privind călătoriile către și dinspre zonele de culoare roșu închis, unde virusul circulă la nivel foarte ridicat. Acestea ar trebui, în special, să descurajeze toate călătoriile neesențiale și să solicite persoanelor care sosesc din zonele respective și care nu dețin un certificat de vaccinare sau de recuperare să se supună unui test înainte de plecare și să intre în carantină după sosire.

Anumite excepții de la aceste măsuri ar trebui să se aplice călătorilor care au o funcție sau o necesitate esențială, persoanelor care fac naveta transfrontalieră și copiilor cu vârsta sub 12 ani.

Decizia de a introduce sau nu restricții privind libera circulație pentru a proteja sănătatea publică rămâne responsabilitatea statelor membre; cu toate acestea, coordonarea pe această temă este esențială. La 13 octombrie 2020, Consiliul a adoptat o recomandare privind o abordare coordonată a restricțiilor la libera circulație ca răspuns la pandemia COVID-19, care a fost actualizată la 1 februarie 2021 și la 14 iunie 2021. Această recomandare stabilește criterii comune și un cadru comun pentru măsurile posibile pentru călători.

Recomandarea Consiliului nu este un instrument obligatoriu din punct de vedere juridic. Autoritățile statelor membre rămân responsabile de punerea în aplicare a conținutului recomandării.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.05.2022 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Parteneriatul Estic 2

20.05.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Rusia a înghițit găl...

16.05.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // PAS, generalul Scump...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți judicioasă decizia autorităților de la Chișinău de a interzice utilizarea pe teritoriul R. Moldova a simbolurilor care promovează agresiunea militară a Federației Ruse în Ucraina („Z”, „V” și panglica negru-oranj)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md